Vanhojen ihmisten palveluista ei saa enää karsia

Kolme vanhusta istuvat kahvipöydän ääressä vakavina.

Hyvinvointialueet ovat nyt toimineet kahdeksan kuukauden ajan, ja maan uusi hallitus vajaa puolet siitä. Pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelman kirjaukset vaikuttavat myös ikääntyvien ja vanhojen ihmisten elinoloihin tulevien neljän vuoden aikana, ja sen jälkeenkin. 

Kesän aikaisten kohtaamisten keskusteluissa on ikääntyvillä ja vanhoilla ihmisillä noussut esiin pelko ja huoli omasta toimeentulosta, lähinnä mediassakin paljon esillä olleista tulevista leikkauksista sosiaaliturvaetuuksiin. Myös hoidon ja palvelujen saatavuus herättää huolta. 

Vanhusasiavaltuutettu on tehnyt koosteen THL:n Tilasto- ja indikaattoripankki Sotkanetin tiedoista (2005-2023). Koosteessa näkyy, että v. 2020, 2021 ja 2022 osalta on palveluiden kattavuus pienentynyt niin säännöllisen kotihoidon, säännöllisen omaishoidon tuen kuin ikääntyneiden tehostetun palveluasumisen osalta. Samanlaista palautetta on saatu myös eri puolella Suomea toimivilta vanhuspalveluiden työntekijöiltä.  Tämä edellämainittu suuntaus ei saa jatkua enää. Ikääntyvien ja vanhojen ihmisten palveluihin on ohjattava riittävät resurssit. Tämä on mielestäni yksi Suomessa vallitsevien arvojen mittari. Huolehditaanko ikääntyvistä ja vanhoista ihmisistä heitä arvostavalla tavalla, yhtälailla, kun he ovat aiemmin kasvattaneet uudet sukupolvet ja tehneet työtä, Suomea arvostaen.

Virpi Dufva, VALLIn toiminnanjohtaja