Vuoden isovanhempi 2020 on ”Lotan pappa” Jorma Saahko

Vuoden isovanhempi 2020 Jorma Saahko koppasi lahjaksi saadun nallen kainaloonsa ja totesi sen lämmittävän mukavasti nyt kun vaimoa ei enää ole vierellä nukkumassa.

Koronakevään someilmiöksi nousseet ”Lotan ja papan koronalaulut” toivat julkisuuteen valkeakoskelaisen Jorma Saahkon, 85. Pojantyttärensä Lotta-Sofia Saahkon kanssa Jorma Saahko esittää videolla vanhoja suomalaisia lauluja ja kertoo tarinoita sota-ajasta, karjalaisuudesta, evakko-kokemuksistaan ja vanhan ihmisen elämästä. Heillä on Facebookissa liki 64 tuhatta seuraajaa ja heidän laulujaan on käyty kuuntelemassa reilusti yli 15 miljoonaa kertaa.

-Eri ikäiset fanit lähettelevät meille postia ja postipoika tietää jo tuoda viestejä meille ihan pelkällä ”Lotta ja pappa, Valkeakoski” -osoitteellakin, Jorma Saahko nauraa.

-Välillä saadaan kirjeiden mukana suklaalevyjä, villasukkia, t-paitoja ja onpa pappa saanut kosiokirjeitäkin, Lotta Saahko lisää.

Saamissaan kirjeissä ja viesteissä Lotan pappa on nimetty ”koko kansan papaksi” ja jotkut sanovat adoptoineensa papan omaksi isovanhemmakseen, koska heillä ei ole omia isovanhempia. Jorma Saahkolla on itsellään kaksi lasta ja viisi lastenlasta.

Maailman paras pappa

VALLI ry jakaa Vuoden isovanhempi -tunnustuksen vuosittain henkilölle tai taholle, joka on myönteisellä tavalla edistänyt lasten ja isovanhempien suhteita ja isovanhempien arvostusta.

– Jorma Saahko on toteuttanut isovanhemmuuttaan parhaalla mahdollisella tavalla jakaessaan ja opettaessaan suomalaista kulttuuriperintöä opettamalla vanhoja suomalaisia lauluja ja kertomalla omaa tarinaansa lapsenlapselleen. Somejulkisuuden myötä tätä kulttuuriperintöä saadaan siirrettyä myös nuoremmille sukupolville, iloitsee VALLI ry:n toiminnanjohtaja Virpi Dufva.

– Mie olen tällainen tavallinen, vaatimaton pappa vaan, Jorma Saahko vähättelee, mutta on selvästi nimityksestä mielissään.

-Sinä olet Suomen paras pappa, tai oikeasti MAAILMAN paras pappa, Lotta kehuu.

Myös laulutaitojaan pappa on vähätellyt ja saanut siitä kuulijoiltaan palautetta, ettei noin hienoa lauluääntä kannata ollenkaan väheksyä. Ja niinpä pappa on rohkaistunut laulu laululta. Keväästä lähtien he ovat nyt esittäneet 150 laulua. Joka päivä tulee uusi lauluvideo, johon liittyy aina tarina papan elämästä.

Somejulkisuuden myötä Jorma Saahko kertoo totutelleensa uusiin teknologioihin:
Lotan kanssa hankimme miulle älykännykän, että voin itse katsoa videoitamme ja seurata niiden saamia kommentteja netistä. Sieltä tulee paljon terveisiä ja kiitoksia, ihmiset esittävät toivomuksia kappaleista joita seuraavaksi laulaisimme, Jorma Saahko kertoo.

Myös lapsenlapsi Lotta iloitsee siitä, että pappa sitkeästi opettelee käyttämään älypuhelintaan ja sen eri sovelluksia. Jorma Saahko onkin hyvä esimerkki muille ikäihmisille siitä, kuinka uutta teknologiaa kannattaa rohkeasti ottaa käyttöön, sillä uusia asioita voi opetella – ja oppii – ihan minkä ikäisenä tahansa, jos niistä itse innostuu.

Lauluja ja tarinoita

Videoilla Lotta ja pappa esittävät vanhoja suomalaisia lauluja, jotka pappa ensin opettaa Lotalle, joka on lapsena asunut pitkiä aikoja ulkomailla eikä ole aiemmin kuullut suomalaisia lauluja. Koska videoiden kuuntelijoissa on iso osa myös lapsia, saavat hekin mukavan kotimaan kulttuuriannoksen tällä tavoin.

Lauleskelun lomassa pappa kertoilee tarinoita mm. sota-ajasta ja evakkomatkastaan, joista hän ei ole aiemmin kertoillut omille lapsilleen tai lapsenlapsilleen. Lotan kyseltyä asioista hän alkoi kuitenkin kertoilla tarinoitaan, joita Lotta on nyt koonnut kirjaksi asti. Kirja ”Papan kanssa kahvilla” ilmestyy marraskuun alussa ja Lotta ja pappa lukevat sen myös äänikirjana, jolloin tarinoista voi nauttia kuunnellen. Facebookissa videoiden kommentoijissa on paljon itsekin evakkoon lähteneitä ja heidän jälkeläisiään, joita papan tarinat kiinnostavat kovasti. Lotan ja papan Facebook-sivusta on syntynyt ikään kuin karjalaisuuden ja isovanhemmuuden foorumi, jonka kommenteissa käydään kiihkeää keskustelua vanhoista muistoista.

Jorma-pappa on mutkaton ja mukava ihminen, jonka tarinointia on erittäin hauska kuunnella. Hän itse sanoo, ettei ole hyvä kertoja, mutta ”yhteistyö on voimaa” – Lotta osaa haastatella häntä sillä tavalla, että vanhat vanhan ajan tarinat tulevat kerrottua.

Joka tapauksessa on selvää, että Lotta on onnekas, kun hänellä on tuollainen pappa. Ja pappa on onnekas, että hänellä on tuollainen Lotta. Tämän isovanhempi-lapsenlapsi -suhteen iloisuus, lämminhenkisyys ja positiivisuus on helppo huomata. Ja siitä tulee hirmuisen hyvä mieli.

Lotan ja papan koronalauluja voit kuunnella Youtubessa tai Facebookin kautta, hakusanoiksi voi laittaa ”Lotan ja papan koronalaulut”.

Lisää tietoa vuoden isovanhemman valinnasta tai isovanhempien päivästä voit lukea VALLI ry:n nettisivuilta.

VALLI ry:n toiminnanjohtaja Virpi Dufva ojensi Jorma Saahkolle vuoden isovanhemman kunniakirjan, kukat ja ison nallen.