Yhteistyöllä yksinäisyyttä vastaa

Iloa Arkeen -pysäkkitoimintaa juhlistetaan kahdeksassa kaupungissa

Vanhojen ihmisten yksinäisyyttä ehkäisevää Iloa Arkeen -pysäkkitoimintaa juhlistetaan yleisötapahtumissa kahdeksassa kaupungissa syys -lokakuun aikana. Kiertue käynnistyy 5.9. Lahdesta. Samana päivänä toimintaa esitellään myös Seniorimessuilla Salon torilla.  Torstaina 6.9. avataan Iloa Arkeen-pysäkki Kotien Puolesta keskusliiton koordinoiman Kumppanuustalo Hilman avajaisten yhteydessä Haminassa. Kiertue jatkuu lokakuun puolenvälin jälkeen alkaen Turusta ja päättyen Helsinkiin. Oulun tapahtuman yhteydessä 18.10 julkistetaan myös Vuoden isovanhempi. Valli on jakanut tunnustuksen vuosittain henkilölle tai taholle, joka myönteisellä tavalla on edistänyt lasten ja isovanhempien suhteita ja isovanhempien arvostusta.  

Katso kiertueaikataulu täältä ja osallistu tapahtumaan! LAHTISALO ja HAMINA

Katso Iloa Arkeen -juhlakiertueen traileri Youtubesta

Pysäkeillä torjutaan yksinäisyyttä 

Monet ikäihmiset kertovat kokevansa yksinäisyyttä. Ei ole ketään kenen kanssa keskustella arkipäivän askareista tai mieltä painavista asioista, juhlia juhlapäiviä. Ikätoverit katoavat rinnalta, puoliso kuolee, sukulaiset asuvat kaukana. Oman terveyden ja toimintakyvyn heikkeneminen voi aiheuttaa eristäytymistä muista. Iloa Arkeen -pysäkin tehtävänä onkin tuoda alueen ikäihmisiä yhteen, innostaa tekemiseen sekä tuoda merkityksellistä ja mielekästä tekemistä arkeen. Pysäkille voi tulla omana itsenään, osallistua oman halun ja tarpeen mukaan tai vain olla osa porukkaa. 

Iloa Arkeen -pysäkit ovat Vallin jäsenyhteisöjen ylläpitämiä avoimia tapaamispaikkoja ikäihmisille ja vapaaehtoistyöstä kiinnostuneille.  Iloa Arkeen-pysäkeillä järjestetään tapahtumia, tilaisuuksia ja erilaista ryhmätoimintaa yhdessä ikäihmisten, vapaaehtoisten ja paikallisten yhteistyökumppaneiden kanssa.  Iloa Arkeen-pysäkit sijaitsevat järjestöjen toimitiloissa, palvelutaloissa sekä asuinkerrostalojen kerhohuoneissa. Välillä Pysäkit ottavat myös pyörät alleen ja liikkuvat ikäihmisten parissa mm.  palvelubusseissa, kauppakeskuksissa ja kirjastoissa.   

Mukaan Iloa Arkeen-verkostoon

Vallin jäsenyhteisöillä on mahdollisuus liittyä mukaan valtakunnalliseen verkostoon ja perustaa Iloa Arkeen-pysäkki. Pysäkkien paikallisverkostoihin toivotaan mukaan yhteistyökumppaneita toimimaan yhdessä paremman vanhuuden puolesta.  Iloa Arkeen-pysäkkien koordinaatio tullaan jatkossa integroimaan yhteen Vallin Etsivän vanhustyön verkostokeskuksen kanssa, jolloin saadaan kattavampi ja laajempi verkosto tavoittamaan yksinäisyyttä kokevat ikäihmiset.  

Me Vallissa uskomme, että tulevaisuudessa kansalaistoiminnan merkitys myös ikääntyvien kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistäjinä kasvaa.  Itseohjautuva yhdessä tekeminen on jo trendi nuoremman sukupolven parissa ja se tulee näkymään myös vanhustyössä.  Mielekäs arki ja sosiaaliset suhteet ovat tutkitusti tehokasta ennaltaehkäisyä moniin ongelmiin.

Ota yhteyttä ja kysy lisää:

Aulikki Viippola 050 3011 104 
aulikki.viippola@valli.fi

Kati Nikola 050 4656 694 
kati.nikola@kotienpuolesta.fi  

Iloa Arkeen-pysäkki toimintaa on kehitetty vuodesta 2016 yhdessä kuuden Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton jäsenyhteisön sekä Kotien Puolesta keskusliiton kanssa. Iloa Arkeen -pysäkkejä toimii tällä hetkellä Haminassa, Helsingissä, Lahdessa, Oulussa, Salossa, Tampereella, Turussa ja Vantaalla. Uusia Pysäkkejä on avautumassa vuoden 2019 alussa.