Lapin ammattikorkeakoulu (Lapin AMK) ja Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry ovat solmineet kumppanuussopimuksen. Tavoitteena on kumppanuuden ja yhteistyön kautta tukea molempien osapuolien strategisia ja operatiivisia kehittämistavoitteita. Yhteisenä tahtotilana on edistää ikäihmisten osallisuutta ja kotona asumista tukevien teknologioiden hyödyntämistä digitalisoituvassa yhteiskunnassa.
Yhteistyön painopisteinä on
- Tietoisuuden ja osaamisen lisääminen ikäihmisten digitaalisten palveluiden ja teknologisten ratkaisujen käyttöön.
- Ikäihmisten osallistaminen ja käyttäjälähtöinen kehittäminen digin ja teknologian suunnittelussa ja käyttöönotossa.
- Työntekijöiden teknologian käyttöönottoon liittyvien haasteiden purkaminen ja osaamisen vahvistaminen.
- Työn johtamiseen ja organisointiin; kokemuslähtöisellä tiedolla johtamisen ja ennakoivuuden periaatteen vahvistaminen käyttöönotossa.
- Teknologisten ja digitaalisten ratkaisujen kehittäjät kokemuslähtöisellä tiedolla johtamisen ja ennakoivuuden periaatteen vahvistaminen suunnittelussa ja käyttöönotossa.
Yhteistyömuodoiksi on sovittu muun muassa koulutusyhteistyö, jatkuvan oppimisen edistäminen ja tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta (TKI). Koulutusyhteistyö on käynnistynyt VALLIn asiantuntijaluentoina Lapin AMKin opiskelijaryhmille sekä käytännön harjoittelumahdollisuuksina VALLIn toiminnoissa. TKI-yhteistyöhön liittyen Ikäteknologiakeskuksen eritysasiantuntijat on kutsuttuna jäsenenä Lapin AMK:n Ennakoi, Teknologiset ratkaisut ennakoivan tiedon keräämisessä ja ikäihmisten kotona asumisen tukemisessa –hankkeen ohjausryhmässä. Ennakoi -hankkeen toteutuksissa on hyödynnetty VALLIn asiantuntijuutta teknologiatietoisuuden lisäämisessä sekä Etsivän seniorityön -mallin kehittämisessä.
Teknologian hyödyntäminen ikäihmisten kotona asumisen tukemissa – kokemuksia Konstikopasta® ja Ikääntyneiden Digiraadista Kemin kampuksella
Yksi konkreettisimpia yhteistyömuotoja on ollut uudistuneen Konstikopan® testaus. VALLIn Ikäteknologiakeskuksen Konstikoppa® on jo vuosia toiminnassa ollut kiertävä ikäteknologianäyttely. Konstikoppa® on pakattu matkalaukkuun ja se sisältää laajan valikoiman erilaisia pieniä, ikääntyneen arkea helpottavia tuotteita. Lisäksi mukana on selkeät ohjeet, joiden avulla kuka tahansa pystyy järjestämään esittelytilaisuuden. Konstikoppa® kulkee lainaajalta toiselle matkahuollon kyydillä ja sen lainaaminen on maksutonta. Lähetyskulut tulevat lainaajan maksettavaksi.
Konstikoppaa® on sen elinaikana uudistettu muutamaan otteeseen, viimeksi keväällä 2025. Uudistetun Konstikopan® testaamista on toteutettu osana Lapin AMK:n geronomiopiskelijan harjoittelua sekä Ennakoi-hankkeen alueellisten työpajojen toteutusta. Keväällä 2025 Konstikoppa® kiersi Ennakoi -hankkeen työpajoissa Torniossa, Rovaniemellä ja Kemijärvellä. Työpajat toteutettiin yhteistyössä Lapin hyvinvointialueen Hyte-koordinaattoreiden ja vanhusneuvostojen kanssa.
Uudistettu Konstikoppa® oli mukana VALLIn Ikäteknologiakeskuksen ja Ennakoi-hankkeen kanssa yhteistyössä toteutetussa ikäteknologiaverkoston tapaamisessa 12.3. 2025. Verkostotapaaminen toteutui Lapin AMK:n Kemin kampuksen Kotiympäristössä Kotiympäristössä Samalla oli mahdollisuus tutustua Aistihuoneeseen. Tapaamisen yhteydessä toteutettiin myös Digiraati teemalla Millaista tukea ja iloa tulevaisuuden asumisen ja toimintakyvyn muuttumiseen teknologiasta voisi olla? Tilaisuuden osallistujat pohtivat yhdessä, millaista teknologiaa he kaipaisivat kotona asumisen tukemisessa ja päivittäisissä toiminnoissa suoriutumisessa.
VALLIn Digiraati Kemissä 12.3.25
Yksi VALLIn toiminnan kulmakiviä on ikääntyneiden ja vanhojen ihmisten äänen kuuluminen yhteiskunnassa. Ikäteknologiakeskuksessa tuodaan esiin tämän kohderyhmän ääni mm. Ikääntyneiden Digiraatien avulla. Digiraadeissa vapaaehtoiset ikääntyneet pääsevät vaikuttamaan digitalisaatioon nojaavien tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen tuomalla oman näkemyksensä ja kokemuksensa teknologian kehittäjien tietoisuuteen. Kehittäjille Digiraati tarjoaa oivan ympäristön tavoittaa ikääntyneitä käyttäjätestaajia.
Kemissä toteutuneessa Digiraadissa osallistujat pohtivat erilaisia teknologiatarpeita keittiöön sekä pesutiloihin. Lisäksi demonstraation avulla pohdittiin etähoivan mahdollisuuksia sekä Konstikopan® käyttöä ja tuotteiden hyödyllisyyttä arkielämässä. Keittiöön toivottiin säädettäviä kaapistoja ja työtasoja sekä turvallisia, helppokäyttöisiä ja sopivalla korkeudella olevia kodinkoneita. Wc-tiloihin ideoitiin peseytymistä helpottavia laitteita pieni pilke silmäkulmassa. Esimerkiksi “Ihmispesuri” voisi olla elämää helpottava laite. (VALLIin asiantuntijan mukaan ihmisvartalon pesukone on jo ollut markkinoilla ja kehitteillä on muitakin.) Etäohjausratkaisut ja etäkotihoito herättivät paljon ajatuksia raatilaisten keskuudessa. Vaikka raatilaisia mietitytti etänä toteutuva vuorovaikutus ja laitteiden käytön oppiminen, niin yleisesti etänä toteutuvaan palveluun suhtauduttiin hyvinkin positiivisesti.
Yhteistyö jatkuu tästä!
Sari Arolaakso, erityisasiantuntija, Lapin AMK
Kaisa Huuhtanen, erityisasiantuntija, VALLI ry:n Ikäteknologiakeskus
PS. Tutustu Lapin AMK:n opiskelijan Veera Wallinin blogiin harjoittelukokemuksistaan VALLIn Ikäteknologiakeskuksessa.
Kuvat: Lapin amk