Eevi-Mari esittäytyy

Eevi-Mari Rantanen aloitti työt Vanhustyön Trainee -työllistämishankkeessa maaliskuussa 2014. Kyselin hänen tunnelmiaan siinä vaiheessa, kun kevään ohjelmaan osallistuneet seitsemän nuorta olivat juuri lähteneet työkokeilujaksolle vanhusten palvelutaloihin.

Mari: Kuka olet, mistä tulet?

Eevi-Mari: Olen Eevi-Mari Rantanen, lähdin aikoinani opiskelemaan ohjaajaksi, koska erityisesti käsillä tekeminen ja taide olivat minulle tärkeitä. Niistä syntyvää innostusta, voimaantumista ja osallisuutta halusin välittää myös muille. Työskentelin useamman vuoden vanhusten parissa, kunnes alkoi tuntua, että voisi kokeilla jotain uutta.

Mari: Aloitit työt täällä Vallissa maaliskuussa, millä mielellä?

Eevi-Mari: No, olihan tämä minulle uusi aluevaltaus. Mielenkiinnolla lähdin kokeilemaan, mitä kaikkea pystyn välittämään omasta kokemuksestani ja omasta työnohjausosaamisestani käsin nuorille. Tiedostin kyllä, että haasteitakin varmasti tulee vastaan. Ja jatkossahan sen näkee, mitä kaikkea tässä pääsee kokemaan.

Mari: Nuoret ovat nyt pyrähtäneet työkokeilujaksolle palvelutaloihin, mitkä nyt ovat fiilikset?

Eevi-Mari: Kyllähän se vähän jännittää, mutta nuoret lähtivät työkokeiluun suurella innolla ja olivat jo kovasti odottaneet pääsevänsä tekemään ”ihan oikeita töitä”.

Mari: Mitä he nyt sitten tekevät ja missä?

Eevi-Mari: Jokaiselle nuorelle on löytynyt työkokeilupaikka vanhusten palvelutalossa, ryhmäkodissa tai vastaavassa paikassa. He tekevät niissä hoivatyön avustavia tehtäviä, esimerkiksi pukemisessa, ulkoilussa ja ruokailussa avustamista tai pienimuotoista viriketoimintaa.

Mari: Entä nuorten ohjaus, ovatko he siellä nyt ihan omillaan?

Eevi-Mari: Ei toki. Itsenäisyyteen kannustetaan, mutta jokaiselle nuorelle on nimetty työyhteisössä oma mentori ja lisäksi vierailen itse heidän luonaan muutaman kerran jakson aikana. Tapaan sekä nuorta että mentoria ja keskustelemme yhdessä siitä, kuinka työ sujuu, vaikuttaako ala oikealta ja tuntuuko, että sille soveltuu.

Mari: Eli nuorilla on mentori. Mikä tai kuka on mentori?

Eevi-Mari: Mentori on kokenut työntekijä, nuoren rinnallakulkija ja ohjaaja. Ihminen, joka kykenee ottamaan huomioon nuoren tilanteen ja pystyy tukemaan häntä. Mentorin tehtävä on perehdyttää nuori hänen työtehtäviinsä ja auttaa häntä löytämään oma paikkansa työyhteisössä.

Mari: Mistä ja miten nämä nuorten työkokeilupaikat on saatu?

Eevi-Mari: Ensisijaisesti pyrin saamaan paikkoja Vallin jäsenjärjestöistä pääkaupunkiseudulta, mutta mukana on myös muita yksityisen sektorin paikkoja. Työkokeilupaikkojen kartoitus jatkuu edelleen tulevaa syksyä ajatellen. Mielelläni otan vastaan myös ehdotuksia innostuneista työkokeilupaikoista.

Kiitos!

Eevi-Mari