Ihania Välittämisen päivän tekoja tiedossa marraskuun lopulla

Pyysimme etsivän ja löytävän vanhustyön tekijöitä kertomaan meille, minkälaisia välittämisen päivän tempauksia he ovat suunnitelleet toteuttavansa Välittämisen päivänä 29.11.2019. Saimme eri puolilta Suomea koko joukon tietoa, missä ja millä tavoin välittämisen päivää on tarkoitus viettää. Nyt jo siis tiedämme varmasti, että tiedossa on upea kampanjapäivä, jolloin saamme tärkeälle asiallemme näin yhdessä tekemällä valtavasti näkyvyyttä!

Joka puolella Suomea välitetään

Valtakunnalliseen Välittämisen päivään voivat osallistua ihan kaikki suomalaiset ja välittämisen tekoja voi tehdä yksin, kaksin tai vaikkapa porukalla. Etsivän ja löytävän vanhustyön tekijät aikovat tempaista ainakin Kouvolassa, Turussa, Halikossa, Riihimäellä, Valkeakoskella, Tampereella, Helsingissä, Hämeenlinnassa, Raisiossa, Imatralla, Oulussa, Kauniaisissa, Vantaalla, Jyväskylässä, Espoossa ja Viialassa. Nämä siis vain esimerkkeinä, ihan varmasti mukana on myös kymmeniä muita paikkakuntia, sillä moni tapahtuma ja tempaus on vielä suunnitteluvaiheessa eikä meillä ole kaikista edes tietoa.

Monenlaisia toimijoita mukana


Koska Välittämisen päivä on alun perin Etsivän vanhustyön toimijoiden kehittämä ja alkuun panema, on selvää, että nämä toimijat ovat suunnitelleet tapahtumiaan jo hyvissä ajoin. Tämän erityisen päivän vietto on kuitenkin innostanut mukaan myös muita järjestöihmisiä, hanketyöntekijöitä, vapaaehtoistyön tekijöitä, opiskelijoita ja monenlaisia ikäihmisten parissa työskenteleviä ihmisiä. Ilahduttavaa on ollut huomata, miten eri kaupunkien seurakunnat ja sosiaalitoimen työntekijät ovat innostuneet tulemaan mukaan kampanjoimaan. Myös Vanhustyön keskusliiton Ystäväpiiri-toiminnan kautta on saatu toimijoita mukaan eri puolilta Suomea.

Välittämisen teot puhuvat puolestaan

On ollut mielenkiintoista saada tietää etukäteen, minkälaisia tapahtumia, tempauksia ja välittämisen tekoja marraskuun lopulla Välittämisen päivänä tullaan tekemään. Lupaamiamme juhlapaketteja (tarroja) on lähetelty Vallista ahkerasti syksyn aikana: toivomme, että nämä Pidä huolta -tarrat tulevat näkymään ja vaikuttamaan monin eri tavoin.

Haluaisimme kertoa joka ikisestä meille ilmoitetusta tapahtumasta erikseen, mutta siihen ei ole nyt mahdollisuutta (ehkä ensi vuonna jo keksimme siihenkin parhaan mahdollisen keinon). Siksi kerromme tässä nyt vain lyhyen koosteen tulevista tapahtumista. Vain mielikuvitushan on rajana kun näitä tapahtumia suunnitellaan, mutta vinkeistä voi ottaa vaarin – kaikin mokomin.  

Kouvolassa opiskelijat aikovat järjestää ikäihmisille ulkoilu-, virkistys- ja toimintatuokioita. Tiedossamme on myös muutaman muun kaupungin oppilaitosten ja nuorten ryhmien suunnittelevan kovasti joitakin kivoja välittämisen toimia, mutta annetaan nuorille aikaa miettiä ja valmistella rauhassa, näemme kyllä sitten mitä kivaa he keksivät…

Muutamissa hoivakodeissa ja palvelutaloissa aiotaan järjestää mm. kahvihetkiä, joissakin halauksen kera, joissakin muuten mukavissa merkeissä. Vapaaehtoiset haluavat pitää seuraa yksinäisille vanhuksille ja joissakin paikoissa ihan vaan ”vietetään yhdessä iloista ja leppoisaa päivää”. Hieman tavallisesta poikkeavia ”välittämisen pullakahveja” on tarkoitus juoda monessakin eri paikassa. Myös nuoria aiotaan kannustaa juttelemaan naapurustonsa vanhojen ihmisten kanssa.   

Monet aikovat jalkautua kylälle, kaupungille, kirjastoihin, apteekkeihin tai kauppakeskuksiin tapaamaan ihmisiä ja jakamaan tietoa huoli-ilmoituksen tekemisestä. Joissakin tilaisuuksissa on kohderyhmäksi valittu ikäihmisten omaiset (omaishoitajat) ja heille jaetaan tietoa esim. vanhuspalveluista ja palvelutarpeen arvioimisesta. Välittämisen päivää juhlistetaan monin eri tavoin myös joidenkin kaupunkien palvelu- ja asiointipisteillä.

Jyväskyläläinen ”Villasukka-kuningatar” Irmeli jakaa kutomiaan villasukkia niitä tarvitseville. Tiedossa on myös Mummodisko, Adventtiaamiainen, Yksinäisyyspäivystys, Huoli-ilmoituspiste, Koirakaveripiste, Hemmottelupiste, Välittämisen kävely ja Terveyskioski.

Kuten eräs vastaajistamme kertoo, kyseisenä päivänä on tarkoitus ”oikein kunnolla välittää muista ihmisistä”. Se kiteyttää varsin mainiosti koko päivän idean ja toivommekin, että Välittämisen päivästä tulee ihan kaikille oikein mukava ja mieltä lämmittävä päivä!