Ikäihmisten palvelutalossa vietetty työkokeilukuukausi avasi uusia mahdollisuuksia ja selkeytti elämän suuntaa

Trainee-nuoret Liisa ja Johanna.
Liisa ja Johanna

Työyhteisön ja asukkaiden lämmin vastaanotto sekä arvostava kohtaaminen. Nämä ovat kaksi tärkeintä asiaa, joiden avulla nuoret kokevat olonsa tervetulleiksi tutustumaan ikäihmisten parissa tehtävään työhön VALLI ry:n Vanhustyön Trainee –toiminnassa. Mahdollisuus tutustua ikäihmisiin ja heidän parissaan tehtävään työhön mukavan tekemisen kautta kannustavassa ilmapiirissä saa aikaan merkityksellisiä kohtaamisia ja oivalluksia. Parhaimmillaan ne avaavat nuorille uusia mahdollisuuksia ja selkeyttävät elämän suuntaa.

Nuoret yllättyivät, miten paljon yhteistä heillä ja ikäihmisillä on

Johanna ja Liisa osallistuivat kuukauden pituiseen Trainee-ohjelmaan Lauttasaaren senioritalossa Helsingissä. Nuoret tutustuivat ikäihmisiin ja heidän parissaan tehtävään työhön viettämällä kuukauden palvelutalossa työkokeilussa oman ohjaajan tuella.

Palvelutalossa oleminen ja tutustuminen ikäihmisiin on ollut nuorista kivaa. Kaikki ovat olleet palvelutalossa mukavia nuorille, ja heistä on ollut ilo tutustua sekä asukkaisiin että henkilökuntaan. Nuorista on ollut mielenkiintoista nähdä, mitä palvelutalossa tapahtuu. Myös ikäihmisiin tutustuminen on ollut kiinnostavaa. Palvelutalossa vallitsee täysin erilainen maailma kuin mihin nuoret ovat tottuneet. Lisäksi palvelutalossa oppii ikääntymisestä.

Nuoret kokevat, että heillä ja ikäihmisillä on paljon yhteistä, mikä yllätti nuoret. Palvelutalossa iäkkäiden asukkaiden erilaiset persoonat tulevat esille ja syntyy mielenkiintoisia kohtaamisia. Palvelutalossa asuva 75-vuotias herrasmies, entinen kansakoulun opettaja, totesikin: “Eihän meistä voi olla pitämättä, kun olemme niin hauskoja”. Sitten hän vakavoitui ja kertoi, miten hyvältä tuntuu, kun saa keskustella nuorten kanssa. Se tuo päiviin piristystä ja omat nuoruusmuistot mieleen, eikä olokaan tunnu niin yksinäiseltä.

Itsevarmuutta, rohkeutta ja onnistumisen kokemuksia

Johanna on huomannut, että palvelutalossa vietetyn kuukauden aikana oma itsevarmuus on lisääntynyt ja rohkeutta on tullut lisää. Tulevaisuudessa sekä Liisa että Johanna haluavat tehdä ihmisläheistä työtä ja molemmat aikovatkin hakea ammattikorkeakouluun sosiaali- ja terveysalalle opiskelemaan Trainee-ohjelman jälkeen.

Trainee-ohjelmassa oleminen on tuntunut Liisasta ja Johannasta hyvältä sekä kivalta, ja nuorilla on ollut palvelutalossa mukavaa. Johanna toteaa, että Trainee on avartanut omaa elämänsuuntaa. Ohjelmassa on saanut tutustua vanhuksiin ja viettää heidän kanssaan aikaa. Johanna muistelee, että ensin vähän jännitti, mutta jännitys meni ohi: ajan kanssa on tullut lisää varmuutta, ja kun tutustui paremmin palvelutalon asukkaisiin, ei enää jännittänyt. Trainee-ohjelma jää myös Liisalle positiivisesti mieleen.

Johannan mieleen Trainee-ohjelmasta ovat jääneet erityisesti Mummodisko-tapahtuman järjestäminen, nuorten ohjaama tuolijumppa sekä pyörätuolin työntäminen ensimmäistä kertaa. Myös Liisa myötäilee, että Mummodisko oli mieleenpainuva. Liisa oli lisäksi yllättynyt siitä, kuinka helposti asukkaiden kanssa on tullut toimeen.

Vanhustyö tarvitsee positiivista ja uudenlaista energiaa

Vanhustyön ei tarvitse olla aina vakavaa. Toimintamme on siitä oiva esimerkki. Lauttasaaressa vietetyn kuukauden aikana vietimme useita hauskoja hetkiä yhdessä palvelutalon asukkaiden kanssa, mutta opimme samalla paljon uutta ikäihmisiltä, työntekijöiltä sekä työelämästä. Järjestimme Lauttasaaren senioritalossa esimerkiksi Mummodisko-tapahtuman, jossa nuoret ja ikäihmiset kohtasivat diskon merkeissä. Mukava yhteinen tekeminen yhdistää eri ikäisiä ihmisiä ja saa aikaan positiivista virettä vanhustyön kentälle.

Johanna Roti vastaava suunnittelija Vanhustyön Trainee –toiminta nuorille

Nina Vuorinen suunnittelija Vanhustyön Trainee –toiminta nuorille

Trainee-ohjelman nuoret Liisa ja Johanna