Iloa ja virkistystä digistä – vinkit huolettomaan kesään

Huolettoman lomalaisen muistilista: Älypuhelin taskuun, kodin valvonta automaattiseksi ja esineisiin kiinni paikannustagit.

Kesä on taas saapunut. Monen on aika keskeyttää työnteko loman ajaksi ja rentoutua arjen kiireistä. On ehkä aikaa lukea juuri se kirja, johon ei arjessa ole ennättänyt tarttua, tai keskittyä ihan vain olemiseen ja elämästä nauttimiseen. Ehkä voi tavata läheisiä ja pohtia yhdessä, miten taas syksyn ja talven tullen olisi helpompi ja vaivattomampi olla yhteydessä.

Vaikka loma sulkeekin monet tietokoneet ja toivottavasti myös sähköpostit, ei teknologian hyötykäyttöä kannata lopettaa lomallakaan. Kesän parhaimmat hetket voi jakaa läheisten kanssa erilaisilla kuvapuhelusovelluksilla. Valokuvien ja videoiden kautta voi välittää tunnelmia myös niille, jotka eivät kyseiseen hetkeen muuten pääse osallistumaan.

Lomalla liikutaan paljon oman kotipiirin ulkopuolella. Huolettomuutta liikkumiseen tuovat erilaiset paikannussovellukset. Esimerkiksi esineisiin liitettävät paikannustagit estävät niiden unohtamisen ja jopa kadottamisen. Vaikkapa avaimiin liitettynä paikannustagi voi älypuhelimen sovelluksen kautta muistuttaa unohtumisestaan ennen kuin unohtumista edes huomaisi. Muutenkin erilaiset sovellukset ja paikannusteknologiat lisäävät olemisen ja elämisen huolettomuutta: niiden avulla voi löytää varastetun polkupyörän tai paikantaa eksyksiin joutuneen lapsen tai ikääntyneen. Mikä olisikaan ihanampaa lomailua kuin vapaasti kulkeminen ilman pelkoa eksymisestä?

Lomalla voi nauttia teknologiasta myös keveyden muodossa. Monen rantakassiin sujahtaa mukaan kirja tai muu kevyt luettava. Kirjan sijaan mukaan voisikin napata e-kirjan lukulaitteen, joka painaa vähemmän ja jonka sisältö vastaa kokonaista kirjahyllyä. Näin ei tarvitse lopettaa mukavaa oleskelua vain siksi, että kirja loppui. Erillistä laitetta tähän ei edes tarvita, sillä älypuhelin hoitaa usein saman asian. Myös äänikirjoja voi kuunnella puhelimesta tai tabletilta ja esimerkiksi erilaisia älypähkinöitä, kuten sanaristikkoja tai sudokuja, löytyy pilvin pimein erilaisista sovelluksista.

Teknologian voi valjastaa myös valvomaan loman ajaksi tyhjäksi jäävää kotia. On helpompi olla turvallisin mielin, kun tietää, että tarvittaessa saa erilaisista kotia koskevista asioista tiedon matkapuhelimeensa. Erilaiset kotiautomaatiosovellukset voivat välittää tietoa asunnon tilasta ja siellä mahdollisesti luvattomasti liikkuvista henkilöistä jopa reaaliajassa matkapuhelimeen.

Älypuhelimen lomakäyttöä kannattaa miettiä: onko pakko olla aina tavoitettavissa? Jos vaikka kävisikin puhelimen asetuksista määrittelemässä ne henkilöt ja sovellukset, joiden viestit ja yhteydenotot saavat tulla läpi myös lomalla, ja rajaisi kaiken muun pois. Älypuhelimen keskity-toiminnoilla tämä hoituu kätevästi. Näin lomasta nauttiminen käy helposti ilman turhaa tavoitettavissa oloa ja ilman, että älypuhelimen käytön tuoman vapauden ja teknologian mahdollistaman huolettomuuden tai jatkuvan tavoitettavissa olon välillä tarvitsee tehdä kompromissia.

Töissä käyvien kannattaa myös muistaa sammuttaa työtietokone ja kytkeä sähköpostin automaattinen vastaus päälle loman ajaksi. Sähköpostin synkronointi puhelimeen kannattaa myös katkaista, jos yhtään epäilyttää, että työposteja tekisi jossain vaiheessa mieli vilkaista.

Kun arki taas loman jälkeen alkaa, kannattaa muistaa Ikäteknologiakeskuksen syksyn tapahtumat: järjestöjen digiverkosto 30.8. ja 11.10, Ikäteknologiaverkosto 7.9. ja 2.11 sekä #Saavuta2022 -seminaari 15.11. Lisäksi monia pienempiä, alueellisia tapahtumia ja tapaamisia on tiedossa, esimerkiksi digiraatien osalta kokoonnumme taas syksyllä pohtimaan monia mielenkiintoisia asioita. Näistä lisätietoa lähempänä.

Hyvää ja rentouttavaa kesää ja lomaa kaikille.

Kaisa Huuhtanen
erityisasiantuntija
Ikäteknologiakeskus