Järjestötyö tuottaa pitkäkestoisia ja pysyviä hyvinvointi- ja työllisyysvaikutuksia

Oppisopimuksella lähihoitajaksi, valmistuminen hoiva-avustajaksi, peruskoulu päätökseen ja omat vahvuudet tutuksi työelämässä. Mitä kuuluu nuorille, jotka olivat vuonna 2021 mukana Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry:n Trainee-ohjelmissa? Nuoret kertovat millainen vaikutus vanhustyön ryhmämuotoisella työkokeilulla oli heidän elämäänsä.

Morsal työllistyi vanhustyöhön ja opiskelee tällä hetkellä lähihoitajaksi oppisopimuksella

Ennen Trainee-ohjelmaa olin vakuuttunut siitä, että vanhusten ja muistisairaiden kanssa työskentely ei ole juttuni. Olin epävarma kielitaidostani ja pelkäsin, että tästä tulee ongelmia työpaikalla. Pelkoni osoittautuivat kuitenkin heti vääriksi.

Ohjelma auttoi minua tunnistamaan vahvuuteni ja lisäsi itsevarmuuttani. Ymmärsin lisäksi olevani hyvä ihmisläheisessä työssä, mikä tuntui hyvältä, sillä haluan tulevaisuudessa valmistua sairaanhoitajaksi. Tuntui myös hyvältä saada ohjaajien lisäksi hyvää palautetta ikääntyneiltä palvelutalon asukkailta.

Tänä päivänä opiskelen lähihoitajaksi oppisopimuksella muistisairaiden yksikössä VALLI ry:n jäsenyhteisössä. Oppisopimus tarjoaa nuorille hyvän vaihtoehdon, koska se mahdollistaa tutkinnon suorittamisen, palkan saamisen ja käytännön työkokemuksen hankkimisen samanaikaisesti. Vaikka työ on ajoittain fyysisesti vaativaa, oppisopimuksesta saatu palkka riittää nuorille ja mahdollistaa itsenäisen elämän aloittamisen sekä taloudellisen itsenäisyyden.

Susan valmistui hoiva-avustajaksi ja jatkaa perhevapaan jälkeen opintojaan lähihoitajaksi

Trainee-ohjelmaan osallistuminen oli merkittävä kokemus elämässäni. Sain uusia näkökulmia ja taitoja, joita hyödynnän edelleen. Ohjelman jälkeen aloitin hoiva-avustajan opinnot ja työskentelen nyt hoiva-avustajana. Seuraava tavoitteeni on opiskella perhevapaan jälkeen lähihoitajaksi, koska haluan syventää osaamistani ja auttaa ihmisiä yhä paremmin.

Nouh valmistuu pian aikuisten perusopetuksesta ja suuntaa seuraavaksi ammattikouluun

Jännitin ja stressasin todella paljon ennen työkokeilua, koska pelkäsin, että en pystyisi puhumaan suomea työpaikalla. Palvelutalon asukkaat osoittautuivat kuitenkin erittäin sosiaalisiksi ja iloisiksi ihmisiksi. Aloin heti keskustella heidän kanssaan ja nauroimme yhdessä. Opin heiltä todella paljon erilaisia asioita ja taitoja.

Olen todella iloinen ja kiitollinen siitä, että pääsin mukaan ohjelmaan ja sillä oli iso vaikutus elämääni. Valmistumiseni aikuisten perusopetuksesta lähestyy, ja suunnitelmissani on jatkaa ammattikouluun.

Nuoret ovat mukana VALLIn nuorten vaikuttajaverkostossa

Morsal, Susan ja Nouh toimivat vapaaehtoisina nuorten vaikuttajaverkostossa, jossa nuorille tarjotaan mahdollisuuksia osallistua järjestötoiminnan kehittämiseen sekä yhteiskunnalliseen vaikuttamistyöhön nuorten työllisyyden ja vanhustyön vetovoimaisuuden edistämiseksi. Nuorista on hienoa olla mukana verkostossa. Siten he saavat auttaa muita nuoria ja jakaa omia kokemuksia siitä, miten haasteet on käännetty vahvuudeksi työelämässä ja miten työllistymisen esteet on selätetty. Uskomme myös, että voimme yhdessä ja nuorten ääntä esiin tuomalla tehdä positiivista muutosta nuorten työllistymisen edistämiseksi yhteiskunnassa.

Teksti:
Johanna Roti
vastaava suunnittelija
Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry
Vanhustyön Trainee nuorille -toiminta

Lue Vanhustyön Traineesta lisää täältä.