Mentorioppaan kuvittaja Hanna-Kaarina esittäytyy

Hanna-Kaarina Lassila

Tapasin elokuussa Vanhustyön Trainee -mentorioppaan nuoren kuvittajan Hanna-Kaarina Lassilan Nivalassa.

Mari: Hei Hanna-Kaarina, kerro vähän itsestäsi.
Hanna-Kaarina: Olen kotoisin Maliskylältä Nivalasta. Valmistuin vuonna 2012 kuva-artesaaniksi Lybeckerin käsi- ja taideteollisuusopistosta. Kokemusta on tullut jos jonkinmoisesta työstä, mutta tämä on ihan ensimmäinen kuvitustyö, jonka teen. Vapaa-ajalla en muuta teekään kuin väkerrän jotain käsillä. Askartelen, piirrän, maalaan tai touhuan ulkona. Teen montakin asiaa kerralla. Hyvänä kakkosena tulee lukeminen.

Mari: Milloin innostuit piirtämisestä?
Hanna-Kaarina: Piirsin jo pienenä ja tein jotain strippejäkin, niitä on säilössä vintillä. Yläasteella olin joka kuvaamataidon tunnilla, kun ei muut vapaavalintaiset oikein kiinnostaneet. Mutta tällä aikavälillä en sitten oikeastaan piirtänyt lainkaan kotona. Sitten puutarhakoulussa syntyi uusi kipinä piirtämiseen, ja vuosi tai kaksi puutarhakoulun jälkeen hain Lybeckerille. Lybeckerillä intouduin todenteolla, sillä siellä sain oppia niin monia eri tekniikoita, ja niillä sitten teinkin valtavasti kokeita. Tosin kaikki eivät tietenkään välttämättä onnistuneet.

Mari: Mistä saat ideat piirustuksiisi?
Hanna-Kaarina: Joka puolelta, oikeastaan. Piirrän ja luonnostelen asioita ylös luonnoskirjaan ja sieltä sitten otan niitä ajan kanssa ja muokkaan eteenpäin.

Mari: Onko sinulla joku erityisen rakas teema, josta tykkäät piirtää? Entä tekniikka, mitä kaikkia tekniikkoja käytät?
Hanna-Kaarina: Ei ole mitään erityistä teemaa, mielialojen mukaan menen aiheiden ja värien suhteen. Tekniikoita sekoittelen keskenään, mutta nyt on ollut vesivärivaihe.

Mari: Oletko osallistunut piirustuskilpailuihin?
Hanna-Kaarina: Vuonna 2008 osallistuin Stabilon sarjakuvakilpailuun ja sieltä tuli kunniamaininta. Vuonna 2012 Sain kunniamaininnan SAKUstars-kilpailun grafiikkasarjassa ja 2014 SAKUstars kuvataiteen ennakkosarjassa voitin ensimmäisen sijan.

Mari: Entä oletko pitänyt näyttelyitä?
Hanna-Kaarina: Pidin lopputyönäyttelyn Grand Finale vuonna 2012 Galleria Myötätuulessa. Vuonna 2014 minulla oli oma näyttely, Satuaika, Tillarigalleriassa.

Mari: Millaisen roolin näet piirtämisellä olevan tulevaisuudessasi?
Hanna-Kaarina: Toivoisin voivani tehdä tätä työkseni, tai ainakin käyttää hyödykseni työssä.

Mari: Millä mielellä tartuit Vanhustyön Trainee -mentorioppaan kuvittamistehtävään?
Hanna-Kaarina: Innokkaalla mielellä ja roimasti jännitystä mukana.

Hanna-Kaarinan kuvittama mentoriopas julkaistaan lokakuussa 2015 – stay tuned!