Nyt on hyvä hetki hankkia digitaitoja

Keväällä moni joutui koronaviruksen vuoksi hyvin yllättäen ja kylmiltään tekemään pakotetun digiloikan. Työpaikan palaverit ja koulutukset pidettiinkin kaikki etäyhteydellä Teamsissa tai Zoomissa: osa joutui opettelemaan näiden sovellusten käytön kertaheitolla. Sama juttu kotirintamalla, yhteyttä ystäviin, tuttuihin ja sukulaisiin alettiinkin pitää whatsapp-sovelluksen tai muiden etäyhteyksien avulla. Joillakin tuli kiire opettaa isovanhemmille etäyhteyksien käyttöä.

 Kaikista huimaan digiloikkaan liittyvistä haasteista huolimatta monet toimijat onnistuivat siirtämään toimintaansa verkkoon sekä etäyhteyksien päähän hyvinkin kiitettävästi. Tahtotila oli yhteinen kaikilla toimijoilla ja näimme monia innovatiivisia teknologiaa ja etäyhteyksiä hyödyntäviä ratkaisuja kevään aikana. Myös hoivakodeissa asuvien ikääntyneiden yhteydenpidon mahdollistamiseen sekä virkistystoiminnan järjestämiseen käytettiin etäyhteyksiä välillä hyvinkin luovasti.

Hyvät käytännöt pidetään mielessä

 Kun tässä nyt kesän jälkeen olemme siirtyneet tähän ”uuteen normaaliin” eli olemme edelleen osittain etäyhteyksien varassa, niin monet keväällä käyttöön otetut ratkaisut ovat jääneet elämään ja joistakin on luovuttu. Nyt meidän VALLIssa onkin syytä keskittää katseemme tulevaan, siihen miten varmistamme näiden hyvien käytänteiden jatkon ja miten saamme niitä levitettyä jäsenjärjestöjemme vanhusalan yksiköihin.

Keväällä Ikäteknologiakeskus järjesti yhteistyössä satakunta digiHealth-hankkeen ja Centria-ammattikorkeakoulun kanssa webinaarin näistä ikäteknologian etäratkaisuista. Webinaari osoittautui suureksi menestykseksi ja yleisöryntäys verkossa oli melkoinen. Tältä pohjalta meidän on hyvä jatkaa työskentelyä etäratkaisujen jalkauttamiseksi tulevia pandemia-aaltoja sekä pandemian jälkeistä normaalielämää varten. Nyt vielä ainakin vielä tämän syksyn ajan joudumme toimimaan rajoitusten kanssa ja osittain etäyhteyksien varassa, mutta jossain vaiheessa kuitenkin kriisi on ohitettu ja silloin on hyvä olla valmiina entistä digitaalisempaan arkeen!

Omaolo ja Koronavilkku käytännössä

Pandemian jyllätessä pahimmillaan saimme Suomessa keväällä käyttöön Omaolo-digipalvelussa oirearvio-testin, jolla kansalaiset voivat käydä itse arvioimassa koronatartunnan mahdollisuutta ja hoidon tarvettaan. Netissä tehtävällä testillä saa arvion siitä, onko minulla koronatartunta vai ei. Palvelussa pystyy myös varaamaan ajan koronatestiin, mutta testauksen ruuhkautuessa pahasti moni epäili nettipalvelun toimivuutta. Huijaritkin ehtivät hyödyntää tilannetta ja kauppasivat kotitestauspaketteja ikäihmisille.

Koronavilkku-jäljityssovellus otettiin käyttöön syyskuun alussa ja sitä onkin Suomessa ladattu aivan maailmanennätysvauhtia. Jäljityssovelluksen tulo aiheuttaa kuitenkin meillä VALLIssa myös huolta; kuinka saataisiin varmistettua kaikille yhdenvertaiset mahdollisuudet sen hyödyntämiseen? Suomessa kun huomattavalla määrällä ikäihmisistä ei ole älylaitetta käytettävissään. Kuinka tarjoamme heillekin vaivattoman mahdollisuuden saada tieto mahdollisesta altistumisesta? Kaikkein vanhimmille älylaitteille sovellusta ei edes saa ladattua. Lisäksi täytyy muistaa, että huijausyrityksiä tartuntojen jäljittämisen nimissä tulee varmasti jatkossakin esiintymään.

Paljon on siis vielä työtä tehtävänä, jotta takaamme kaikille yhdenmukaisemman arjen ja mahdollisuudet sekä nyt pandemian taas kiristäessä otettaan että myös tulevassa pandemian jälkeisessä maailmassa. Me VALLIssa ja Ikäteknologiakeskuksessa teemme töitä sen eteen, että ikääntyneiden ja heikommassa asemassa olevien ääni kuuluu myös tulevaisuuden entistä digitalisoituneessa maailmassa!

Kaisa Huuhtanen
Ikäteknologiakeskus
VALLI ry