Senioriklovnit etsivässä ja ilahduttavassa työssä

Positiivisia tarinoita ei ole koskaan liikaa ja lisäksi me täällä etsivän vanhustyön verkostokeskuksessa toivomme, että te etsivän työn tekijät ja aiheesta kiinnostuneet tuntisitte toisenne mahdollisimman hyvin. Sitä silmällä pitäen ajattelimme aloittaa Tekijät näkyviin -teemaviikot, joissa kerromme teille toisistanne ja erilaisista etsivistä ympäri maan. Mikäli olet halukas jakamaan oman tarinasi vastaavana postauksena, ota meihin yhteyttä vaikka kommentoimalla postauksen loppuun tai sähköpostitse. Pidemmittä puheitta, päästetään Hämeen Setlementti ry irti!

Hämeen Setlementti ry on kansalaisjärjestö, jonka päätoimialat ovat kansalaistoiminta, työllistymistä ja kotoutumista tukeva toiminta sekä kehittämishankkeet. Yli 30 työntekijää ja vuosittain ainakin 100 vapaaehtoista työllistävän järjestön keskeisintä toimintaa onkin juuri vapaaehtoistoiminta, jonka piiristä löytyy myös heidän etsivän vanhustyönsä muoto, Senioriklovnit.

Iloa ja väriä kaikille

”Senioriklovnit ovat koulutettuja vapaaehtoisia, jotka käyvät ilahduttamassa vanhuksia palvelutaloissa ja muissa laitoksissa, pääasiassa Hämeenlinnan seudulla. Myös kuka vain hämeenlinnalainen vanhus tai hänen omaisensa voi kutsua Senioriklovnit kotiinsa kylään, ja alun perin menetelmä onkin luotu kotivierailuja ajatellen. Laitosvierailuilla edellytetään huonevierailujen mahdollisuutta, jolloin klovnit vierailevat huoneissa tai asunnoissa pareittain ja viettävät hetken asukkaan/asukkaiden kanssa. Näin mahdollistetaan jokaisen asukkaan yksilöllinen kohtaaminen, ja viedään iloa ja väriä myös niille, jotka eivät yleensä yhteisiin aktiviteetteihin pysty tai halua osallistua.

Punaisen nenän taikaa

Senioriklovnit on kehitetty löytävän vanhustyön menetelmäksi, tavoitteena etsiä ja löytää yksinäisiä vanhuksia ja ilahduttaa heitä klovneriaa hyödyntämällä. Keskiössä on kohtaaminen. Jokainen asukas kohdataan yksilöllisesti ja arvostavasti, siten, että hetki on vain asukasta varten. Klovnien ja punaisen nenän taika on käsinkosketeltavaa ja silminnähtävää. Sängyssä makaava vanhus useimmiten piristyy ja lähtee klovnin kohtaamiseen mukaan omien voimavarojen ja tilanteen mukaan – juttelemalla, laulamalla, taputtamalla, nyökkäilemällä, hymyilemällä, tai edes silmänsä aukaisemalla.

Kärttyisestä ilopilleriksi

Uskomme, että klovnien läsnäolo jättää jäljen, vaikka sillä hetkellä vanhus ei olisikaan tässä maailmassa. Usein hoitajien suusta kuullaankin ihmettelevää palautetta, kun joku vanhus on reagoinut ulkopuolisiin ärsykkeisiin, tai vaikka edes päästänyt sanan suustaan. Kohtaamisen aikana kärttyisen passiivisesta vanhuksesta voi kuoriutua lempeä, ääneen höröttävä ilopilleri”, Jaana Santanen Hämeen Setlementti ry:stä kertoo.

Senioriklovnit Facebookissa: https://www.facebook.com/senioriklovnit/

Menetelmäopas: https://setlementti-fi-bin.directo.fi/@Bin/51119462daf10e786b260d339cd6d071/1527162489/application/pdf/1393164/Senioriklovneria.pdf

(Kuva: Senioriklovnien Facebook-sivu)