Välähdyksiä Välittämisen päivästä

Iso osa Elämänote-ohjelman hankkeita osallistui VALLIn Välittämisen päivän viettoon. Saimme VALLIin Välittämisen päivän välähdyksiä ja terveisiä eri puolilta Suomen.

Pohjois-Karjalan Marttojen Virkee-hankkeen Loviisan ja Evyn terveiset Joensuusta

Välittämisen päivän aamuna jalkauduimme Virkee-hankkeella kaupungille kahden vapaaehtoisen ja kahden työntekijän voimin tavoittamaan ikäihmisiä ja kysymään heiltä terveisiä presidentille. Menimme paikkoihin, joissa oletimme ikäihmisten kokoontuvan. Kulkiessamme pakkasaamuna keskustan katuja toivotimme ohikulkijoille hyvää välittämisen päivää. Aamu oli sen verran kylmä, että moni ikäihminen oli kokoontunut lämpimään sisätilaan, kauppakeskukseen.

Kiertelimme ikäihmisten luona ja kerroimme tempauksestamme. Monien ilme kirkastui, kun lähestyimme heitä ja kerroimme, että tänään vietetään Välittämisen päivää. Innokkaimmat lähtivät kirjoittamaan kortteihin terveisensä presidentille ja olivat hyvillään, kun ikäihmisten ääntä tuodaan kuuluville. Useat jututtamamme ikäihmiset sanoivat, että ikääntyessä parasta on vapaus – saa käyttää aikansa miten ja mihin haluaa. Kysyimme myös, mitä parannettavaa ikääntyneiden asemassa olisi. Moni oli sitä mieltä, että hoitopalveluihin pääsyä pitäisi helpottaa ja yksinäisyyttä torjua.

Aamupäivän lopuksi menimme paikkaan, joka on ikäihmisten kokoontumispaikka. Sillä hetkellä ei siellä ketään ollut, mutta iltapäivällä oli tulossa porukkaa koolle. Iloksemme saimme tämän paikan väkeä mukaan keräämään paikalle myöhemmin tulevilta lisää terveisiä.

nainen ojentaa postikorttia toiselle naiselle kadulla
Virkee-hanke jalkautui Joensuussa Välittämisen päivänä

Siskojen ja Simojen KOKEVA-hankkeen Mari ja Emmi jalkautuivat Keravalla

Välittämisen päivänä KOKEVA-hanke osallistui Keravan kirjastolla pidettyyn Välittämisen päivän tapahtumaan. Tapahtumassa Keravan vanhusneuvosto kertoi toiminnastaan ja lisäksi paikalla oli kaupungin PTA-tiimi, seurakunta ja paikallisia hankkeita. Tilaisuuteen osallistui 30 ikäihmistä ja vanhusneuvostolle heitettiin kiperiä kysymyksiä ja tärkeitä toivomuksia, mm. se, että kaupungin pitäisi turvata lähellä kotia tapahtuva naapurikerhotoiminta jatkossakin.

KOKEVAn ständillä pääsi kuulemaan hankkeen toiminnasta, lähettämään terveisiä presidentille ja kokeilemaan aivojumppaa. Tutustuminen poiki uusia kerhoista kiinnostuneita. Tilaisuuden jälkeen jalkauduttiin vielä Keravan Prismaan keräämään ikäihmisten terveisiä presidentille ja kertomaan KOKEVA-hankkeen toiminnasta.

TampereMission Kaiku-hankkeen kerhoissa kirjoitettiin innolla kortteja presidentille

”Kerhoissa tykättiin, kun saatiin suora linja presidentille. Korteissa on nostettu esiin monenlaisia arkipäivään liittyviä asioita”, kertovat Kaiku-hankkeen Arja ja Kimmo.

postikortti vanhan ihmisen käsissä pöydän päällä. pöydän toisessa päässä näkyy kaksi ihmistä pelaamassa lautapeliä.
Tamperelaisen Kaiku-hankkeen kerhoissa kirjoitettiin terveisiä presidentille

Espoossa Välittämisen päivää vietettiin isolla yhteistyöporukalla

Espoolaiset toimijat – Seniorineuvonta Nestori, Tuomiokirkkoseurakunnan diakoniatyö, VESA-toiminta ja Porinaporukat – tempaisivat Välittämisen päivänä paikallisessa kauppakeskuksessa. Postia Saulille -pisteellä sai kirjoittaa terveisensä presidentille ja osallistua näin Elämänote-ohjelman korttikampanjaan. Lisäksi tarjolla oli glögiä, välittämisen tekojen onnenpyörä ja tietoa ikääntyneiden palveluista – sekä tietysti monta kuuntelevaa korvaa!

”Tämä oli tosi piristävä pysähdys kauppamatkan varrella”, tuumasi eräs ikämies ja sujautti taskuunsa paikallisen palvelukeskuksen esitteen. Tapahtuma muistutti meitä vanhustyön toimijoita siitä, miten tärkeää on olla läsnä ja saatavilla myös ikääntyneiden arkisissa ympäristöissä. Päivän kohtaamiset olivat totisesti ainutlaatuisia ja jäävät mieleen.

kasvomaskilla varustautunut henkilö pitää kädessään kutsukortteja, joissa lukee "tervetuloa glögille klo 11-15 Kauppakeskus Entresse, 2. krs. Välittämisen tekojen onnenpyörä, livemusiikkia, tietoa ikäihmisten palveluista"
Espoossa oli Välittämisen päivän glögitarjoilu

Pohjois-Savossa vietettiin Välittämisen päivänä hankkeen loppuhuipennusjuhlaa

Kuopion eteläpuolella sijaitsevan Kolmisopen kylällä vietettiin Välittämisen päivänä virkistyspäivää ja samalla Pohjois-Savon Kylät ry:n Ikäihmiset kiinni lähiyhteisöön -hankkeen loppuhuipennusjuhlaa.

Juhlan aikana kuunneltiin hankkeen Radio Sandels -lähetystä ja syötiin riisipuuroa. Samalla kirjoiteltiin välittämisen päivän terveisiä presidentti Sauli Niinistölle ja tehtiin joulukortteja. Virkistyspäivän ohjelmaan kuului myös pelailua ja torttukahvit. Päivä meni joutuisasti. Tarjolla oli mukavaa seuraa, radiosta kuunneltiin hyvää musiikkia sekä kylien haastatteluita.

Pohjois-Savon Kylät ry:n kyläasiamies Merja kertoi Välittämisen päivän merkityksestä: ”Vietimme Välittämisen päivänä Ikäihmiset kiinni lähiyhteisöön -hankkeen loppuhuipennusta. Välittämisen päivä sopi tähän, koska hankkeessa olemme kohdanneet ja välittäneet kylillä asuvista ikäihmisistä. Osallistujat ovat tulleet toisilleen tutuiksi ja kiinnittyneet omaan lähiyhteisöönsä. Halusimme nostaa ikäihmiset esille radion kautta, jotta suurempi yleisiä huomioisi maaseudun ikäihmiset ja heidän tarpeensa.”

mainos, jossa lukee: "ikäihmiset kiinni lähiyhteisöön. Loppuhuipennus Radio Sandelssin taajuudella tai nettiradiossa 26.11.2021 klo 8.00 alkaen." Vanhanaikaisen radion kuva, Ikäihmiset kiinni lähiyhteisöön -logo ja Pohjois-Savon Kylät -logo.
Ikäihmiset kiinni lähiyhteisöön -hanke vietti loppuhuipennustaan Radio Sandelsin taajuudella

Varsinais-Suomen Fingerroosin säätiössä Välittämisen päivä piteni Välittämisen viikoksi

Fingerroosin säätiön Vakka-Suomen Löytävän työn Päivi, Heidi ja Tuija kertoivat Välittämisen päivästään: ”Meillä oli oikeastaan Välittämisen viikko, sillä Fingerroosin säätiön 10 v. juhlinta osui samalle viikolle. Tarjosimme toimipisteissämme sekä Pilkeissä® kakkukahvit ja keräsimme viikon ajan terveisiä kortteihin. Lähes kaikki asiakkaat halusivat korttiin terveisensä kirjoittaa, vain yksittäisiä kieltäytymisiä tuli. Korttien kirjoittamiseen suhtauduttiin eri tavoin. Toiset toivat ilmi, että korteissa on liian vähän tilaa kaikelle sanottavalle, kun taas toiset eivät meinanneet keksiä siinä hetkessä mitään sanottavaa.

Toistuvasti keskusteluissamme tuli ilmi toive eläkkeiden nostamisesta ja yksinäisyyden vähentämisestä. Esille nousi kuitenkin myös kiitollisuus siitä, että ikäihmisistä pidetään huolta. Yhden asiakkaan sanoin ”Välittämisen päivä on joka päivä. On niin mukavaa, kun tulette käymään, niin omat huolet ja murheet unohtuu”.

7 ikääntynyttä ihmistä istuu pöydän ympärillä.
Välittämisen päivän viettoa Uudenkaupungin Tarina-porukassa

Joensuussa jalkauduttiin ruokajakopäivänä

Joensuussa ViaDian Ehtoovirkku-hanke osallistui Välittämisen päivään pitämällä aihetta esillä pitkin viikkoa ryhmätoiminnoissaan ja jalkautumalla ViaDia Joensuun ikäihmisille suunnattuun ruokajakopäivään.

Viikon varrella tapaamisissa kahviteltiin, vaihdettiin kuulumisia ja juteltiin päivänpolttavista asioista. Uuden seniorikännykän toimintoihin tutustuttiin esitteen avulla. Ikäihmiset olivat tyytyväisiä, että heidän äänensä pääsee kuuluviin, kun he kirjoittivat Välittämisen päivän postikortteihin terveisiä presidentti Sauli Niinistölle. Ääneen lausuttuja toiveita olivat mm. se, että ikäihmiset tarvitsevat palveluita muutoinkin, kuin netin kautta ja mahdollisuuden tulla tapaamaan muita ihmisiä esteettömiin kohtaamispaikkoihin.  Välittäminen on joka päivä tärkeä asia!

vanhan ihmisen kädet pitelevät kahvikuppia, vieressä lautasellinen s-keksejä.
Ehtoovirkku-hankkeen Välittämisen päivän kahvitarjoilu

Oulun Seudun Mäntykodin Kotiväki-hankkeen Marjaleenan ja Riitan kuvaus Oulun Löytävän Vanhustyön verkoston Välittämisen päivästä

Verkostomme on ollut mukana Välittämisen päivä vietossa ihan alusta eli vuodesta 2018 saakka. Verkoston kasvaessa myös Välittämisen päivän vieton erilaiset mahdollisuudet laajenevat. Tänä vuonna päätimme Oulussa jalkautua sinne, missä ihan tavalliset oululaiset liikkuvat eli marketteihin ja kauppakeskuksiin välittämisen onnenpyörien kanssa.

Kohtasimme aamupäivän aikana monen ikäisiä oululaisia. Moni kertoi tekevänsä arkisia pieniä välittämisentekoja ihan päivittäin. Onnenpyörästä pyöräytetyt pienet välittämisen vinkit otettiin ilolla vastaan. Puhelinsoitto, kahvikutsu tai ihan vain toisen huomioiminen positiivisesti herätti ohikulkijoissa positiivisia ja toteuttamiskelpoisia välittämisen mahdollisuuksia.

”Olen nytkin kauppa-asioilla äidin puolesta”, tuumasi nuori mies kauppakassit käsissään.

”Me välitetään joka päivä, ainakin toisistamme”, kertoi taas ikääntynyt pariskunta.

Muutamilla kohtaamillamme ihmisillä oli hoivavastuuta lähimmäisistään runsaastikin. Kohtasimme omaishoitajia ja heitä, jotka olivat useammankin ikääntyneen läheisen tukena arjessa. Välittämisen teot olivat heille luonnollinen osa arkea. Toivottavasti myös he saavat kokea välittämisen lämpöä.

Maikkulan toimintapisteellä kohdattiin 40 ihmistä, joista puolet oli miehiä ja puolet naisia. Yksi neljäsosa oli nuorisotalolle meneviä lapsia ja nuoria. Maikkulan toimintapiste sijaitsi pienen kauppakeskuksen aulassa. Kaupungin laidalla olevassa lähiössä tunnelma oli rauhallinen ja kiireetön. Suurin osa kulkijoista ehti pysähtyä Välittämisen päivän teeman äärelle.

“Jään kahden vuoden kuluttua eläkkeelle. Sitten alan tekemään vapaaehtoistyötä” jutteli eräs rouva.

“Tänään on isällä lääkäriaika. Olen menossa sinne juuri hänelle kaveriksi” kertoi keski-ikäinen herrasmies.

“Autan hyvin iäkästä äitiäni. Äiti on menettänyt elämänilon. Miten voisin häntä auttaa?” Välillä keskustelut menivät hyvin syvissäkin vesissä.

pöydällä paljon erilaisia esitteitä ja opasvihkosia. Riitta asettelee esitteitä pöydälle.
Kotiväki-hankkeen Riitta Oulun Löytävän Vanhustyön verkoston Välittämisen päivän jalkautumiskierroksella

Itä-Helsingin Puotilassa järjestettiin Välittämisen päivän kävely

Omakotisäätiön Kanto-hanke ja Vartiokylän seurakunta järjestivät Puotilassa Välittämisen päivän kävelyn. Seniori-ikäisten kävelyporukka starttasi Omakotisäätiön edestä raikkaassa syyssäässä ja suuntasi kohti Vartiokylän kirkkoa. Letkassa oli mukana myös kaksi riksapyörää. Yksi kyyti oli varattu tutulta riksaluotsilta jo etukäteen ja toinen oli mukana siltä varalta, että väsymys yllättää jonkun kävelijän kesken matkan.

Kanto-hankkeen Birgitta kertoo: ”Kirkolla meitä oli vastassa tuttu diakoni ja vastakeitetyn kahvin tuoksu. Kahvittelun lomassa pohdimme porukalla pieniä välittämisen tekoja, joita jokainen voi tehdä omassa arjessaan. Puheenvuoroja ei tässä ryhmässä tarvinnut houkutella. Jokaisella oli omakohtaisia kokemuksia välittämisen teoista; niin itsetehtyjä kuin itselle tehtyjä.

Yhdessä todettiin, että on kiva, kun saa osakseen huomaavaisuutta ihan tuntemattomiltakin ihmisiltä, vaikka se joskus hämmentää. Yksin pärjäämisen eetos on meissä niin syvään juurtunut. Yksi osallistujista kertoi, miten olivat taloyhtiössä miesporukalla auttaneet iäkkäitä yksinasuvia asukkaita. Joskus huoli läheisestä voi olla suuri. Pohdittiin sitä, milloin on sopivaa puuttua asiaan ja millä tavalla. Jos huoli on suuri, kannattaa tehdä huoli-ilmoitus. Osallistujien kanssa kertasimme vielä, miten se tehdään.

Eräs osallistujista totesi, että tämä Kanto-hankkeen tarjoama toiminta on siitä niin tärkeää, ettei kenenkään tarvitsisi olla yksin. Osana Elämänote-ohjelman kampanjaa keräsimme vielä terveisiä tasavallan presidentille, siitä miten iäkkäiden asemaa voitaisiin parantaa.

Jälleen kerran saimme ajateltavaa Iäkkäiden viisaista puheenvuoroista. Iltapäivän jo pimetessä lähdimme kotimatkalle Ikäinstituutin heijastinnauhat hihoissa kimmeltäen. Toiseenkin riksaan löytyi nyt päivän tapahtumista väsähtänyt matkustaja.”

kaksi riksapyörää sekä ihmisiä niiden ympärille kokoontuneena kadun varressa.
Välittämisen päivän kävelyn osallistujia Itä-Helsingin Puotilassa

Suuri kiitos Elämänote-hankkeille Välittämisen päivän välähdyksistänne!

Heli Väisänen
VALLIssa työskentelevä Elämänote-ohjelman suunnittelija
heli.vaisanen@valli.fi