Vanhustyön Traineen ryhmämuotoisesta työkokeilusta kipinä sote-alalle

Nuori kumartuneena pyörätuolissa istuvan henkilön puoleen, molemmat selkä kameraan päin. Molemmat katselevat syksyisen sumuiselle lammikolle, jossa on paljon sorsia.

Toiminta innostaa nuoria sosiaali- ja terveysalalle sekä vanhustyöhön

Vanhustyön Trainee -ohjelmissa useat nuoret ovat yllätyksekseen löytäneet innostuksen sosiaali- ja terveysalan opintoja sekä vanhustyötä kohtaan.

Ryhmämuotoisten työkokeilujen tavoitteena on tarjota nuorille onnistumisen kokemuksia työelämässä, ikäihmisten parissa tehtävässä työssä ja tuoda nuorille lisää itsevarmuutta. Samalla nuoret tutustuvat sosiaali- ja terveysalaan sekä vanhustyöhön yhtenä uravaihtoehtona. Vaikka nuori ei haluaisikaan tulevaisuudessa sote-alalle, on onnistuneesta työkokeilukokemuksesta ja taidosta kohdata ikäihmisiä hyötyä jatkossa joka tapauksessa.

Vanhustyön Trainee on kehittänyt nuorten Trainee-ohjelmia jo vuodesta 2013 lähtien yhteistyössä VALLI ry:n jäsenyhteisöjen kanssa. Vuosien aikana toimintaan on osallistunut satoja nuoria ja ryhmämuotoisiin työkokeiluihin osallistuneista 2/3 on siirtynyt sosiaali- ja terveysalan opintoihin ja lopulta alan työtehtäviin.

Toiminnassa mukana ollut Susan suosittelee Vanhustyön Trainee –toimintaa muille nuorille

Työkokeiluun osallistunut Susan kertoi yllättyneensä, miten hauskoja vanhat ihmiset voivat olla. “Tuntui hyvältä, kun vanhat ihmiset halusivat kertoa minulle tarinoitaan. Nyt en pelkää muistisairaita vanhuksia enää”, Susan kertoo.

Susanin mukaan työkokeilussa oli kannustava ilmapiiri, joka vei jännityksen pois tuoden tilalle itsevarmuutta. Vanhusten parissa tehtävä työ tuntui nuoresta tärkeältä ja hän huomasi sosiaali- ja terveysalan työn olevan hyvä uravaihtoehto. “Tuntui kivalta, kun sain käyttää omia vahvuuksiani työssä. Huomasin olevani hyvä ihmisten parissa tehtävässä työssä”, Susan kertoo.

Työkokeilun loppupuolella Susan päätti hakea opiskelemaan sosiaali- ja terveysalalle. Hakupaperit täytettiin yhdessä työkokeilun ohjaajan kanssa ja jo kuukauden kuluttua tuli tieto koulupaikasta.

Lopuksi Susan haluaa lähettää terveisiä: “Muille nuorille haluan sanoa, että kannattaa tulla rohkeasti kokeilemaan. Parasta on, kun oppii paljon uusia asioita ja pääsee osaksi oikeaa työyhteisöä. Tällä hetkellä haaveeni on opiskella sairaanhoitajaksi ja Vanhustyön Trainee oli ensimmäinen askel kohti unelmaa.”

Johanna Roti
Vastaava suunnittelija
Vanhustyön Trainee –toiminta nuorille