10 vinkkiä juhlistaa Välittämisen päivää nuorten kanssa

Välittämisen päivä on Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry:n vuosittainen tapahtuma- ja teemapäivä, jota vietetään tänä vuonna perjantaina 24.11.2023. Päivän tarkoituksena on innostaa ja kannustaa kaikenikäisiä ihmisiä välittämään toisistaan pienillä arjen teoilla. Ottamalla osaa Välittämisen päivään itselle tai omalle yhteisölle soveltuvalla tavalla, voitte levittää yhteiskuntaan välittämisen kulttuuria. Nämä vinkit on koottu nuorten parissa toimivien ammattilaisten tueksi ja vinkeiksi sukupolvet yhdistävän Välittämisen päivän vieton onnistuneelle toteutukselle. 

Nuori nainen halaa vanhaa naista sohvalla. Lähikuva.
  1. Keskustelkaa nuorten kanssa välittämisestä arjessa ja siitä, mikä merkitys arvostavalla kohtaamisella on ja miten pienillä välittämisen teoilla on iso merkitys muille, sekä myös omalle hyvinvoinnin kokemukselle. 
  1. Keskustelkaa, miten pienin teoin voi välittää myös itsestään arjessa. 
  1. Keskustelkaa nuorten kanssa, miten tulee toimia, jos huoli herää iäkkään ihmisen selviytymisestä kotona tai miten toimia, jos kadulla kohtaa eksyneen oloisen iäkkään. Kertokaa, mitä tarkoittaa huoli-ilmoitus.  
  1. Ottakaa yhteyttä koulun, järjestön tai nuorten työpajan lähellä sijaitsevaan ikäihmisten palvelutaloon tai hoivakotiin ja tarjotkaa heille apua esimerkiksi tapahtuman toteutuksessa, ulkoilussa tai ilahduttakaa asukkaita suunnittelemalla heidän kanssaan toteutettava toiminnallinen tuokio, kuten yhteinen pelihetki, tietovisa, taidetuokio, musiikkihetki tai keskustelutuokio esimerkiksi nuoruusmuistoista ja nuorten elämästä. 
  1. Askarrelkaa joulukortteja, joissa on pieniä välittämisen viestejä yksinäisille kotona asuville ikäihmisille. Toimittakaa kortit lähellä sijaitsevalle kotihoidolle tai etsivän vanhustyön asiakkaille (tarvittaessa VALLIn nuorten toiminnan avustuksella
  1. Tehkää sosiaalisessa mediassa haaste, postaus tai video Välittämisen päivään liittyen. Kannustakaa muita nuoria ja nuorten parissa toimivia tahoja pieniin välittämisen tekoihin. Käytä aihetunnisteita #VälittämisenPäivä ja/tai #VälittämisenAika sekä merkitse Instagramissa tili @pienetarjenteot 
  1. Ideoikaa ja listatkaa pieniä ja isompia välittämisen tekoja, joiden avulla nuoret voivat ilahduttaa ikäihmisiä. Palkitkaa näistä parhaat ja jakakaa vinkit muille somessa. Käytä aihetunnisteita #VälittämisenPäivä ja/tai #VälittämisenAika sekä merkitse Instagramissa tili @pienetarjenteot 
  1. Ideoikaa oma paras tapanne viettää Välittämisen päivää ja ottakaa siitä vuosittainen perinne. 
  1. Pyytäkää VALLIn nuorten toiminta vierailulle puhumaan välittämisen teemasta nuorten kanssa tai ideoimaan kanssanne sukupolvet yhdistäviä Välittämisen tekoja. 
  1. Rakentakaa pysyvää yhteistyötä nuorten toimijoiden ja ikäihmisten palveluiden välille. Sukupolvet yhdistävä toimintaa tuottaa iloa ja merkityksellisyyden kokemuksia kaikille osapuolille. 

Kiinnostuitko sukupolvet yhdistävästä toiminnasta ja välittämisen teoista?
Ota yhteyttä VALLIn nuorten toimintaan – me voimme auttaa rakentamaan uudenlaista sukupolvet yhdistävää yhteistyötä. 

Ilmoittakaa osallistumisestanne Välittämisen päivään täältä.