DigiAgeTalk tuo ikääntyvät ja teknologian kehittäjät yhteen

Kuudetta kertaa järjestettävä DigiAgeTalk kokoaa Helsingin Musiikkitalolle yhteen lähes 200 ikääntynyttä, digin ja teknologian kehittäjää, tutkijaa, kansalaisjärjestötoimijaa, julkisen hallinnon sekä eri alojen ammattilaista. Tapahtumassa keskustellaan ratkaisukeskeisesti siitä, miten teknologia voi tukea ja mahdollistaa ikääntyvien hyvää arkea sekä ikääntyvien parissa tehtävää työtä. Älytorilla on mahdollista päästä konkreettisesti kokemaan erilaisia teknologisia ratkaisuja ja digitaalisia palveluja. Päivä nostaa esiin ikääntyvien ja vanhojen ihmisten tarpeita ja kokemuksia yhteiskunnassa, jossa digillä ja teknologialla on alati kasvava rooli.

”On tärkeää, että ikääntyvät ja vanhat ihmiset ovat itse mukana heidän arkeaan koskevassa keskustelussa ja kehittämisessä. Monesti tällaiset tilaisuudet ovat vain ammattilaisilta ammattilaisille, jolloin unohdamme helposti ne henkilöt, joiden ääntä tulisi kuunnella”, toteaa Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry:n hallituksen puheenjohtaja Hanna-Leena Ojalainen.

”Digin ja teknologian täytyy olla mahdollistaja, ei poissulkija. Sen vuoksi me tällä vuosittaisella tapahtumallamme haluamme muistuttaa myös niiden vanhojen ihmisten oikeuksista, jotka eivät syystä tai toisesta halua tai voi olla mukana digitaalisessa yhteiskunnassa,” muistuttaa VALLI ry:n toiminnanjohtaja Virpi Dufva.

DigiAgeTalk tilaisuudessa kuullaan vanhojen ihmisten oman äänen lisäksi erilaisia näkökulmia arkeen, asiointiin, asumiseen ja hoivaan. Mukana on muun muassa Saara Hassinen Teknologiateollisuus ry:stä, Tommi Hatinen Valtiovarainministeriöstä, Tuomas Koivula Skanskalta, yritysjohtaja, Vuoden 2022 Isovanhempi Matti Alahuhta sekä Heidi Anttila Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta. Tapahtuman ohjelma on nähtävillä DigiAgeTalk2023 verkkosivuilla.

Digi ja teknologia saattaa pelottaa ja vieroksuttaa, jos ikääntyvä ei tiedä, miten hän voisi itse hyötyä siitä tai millaisia ratkaisuja ja palveluita ylipäänsä on olemassa. ”Neuvoa tarvittaisiin enemmän. Jokin uusi digiasia voi olla ihan tarpeellinen, mutta kun ei tiedä siitä”, toteaa 93-vuotias Lauri Kylliäinen.

Tapahtuman Älytorilla on tärkeä rooli: tutustuttaa, rohkaista ja innostaa huomaamaan, että parhaimmillaan digi ja teknologia voivat lisätä itsemääräämisoikeutta, tukea toimintakykyä, vahvistaa osallisuutta ja mahdollistaa itsenäinen kotona asuminen mahdollisimman pitkään. Älytorilla voi tavata esimeriksi Ylen Digitreenit, Funteeraamo -hyvinvointiteknologialainaamon sekä kognitiivista saavutettavuutta verkkopalveluissa edistävän Selkeästi meille -hankkeen. Lisätietoa Älytorin näytteilleasettajista voit katsoa verkkosivuiltamme: DigiAgeTalk2023 Älytorin toimijat

Seminaarin puheenvuoroista valmistuu tallenne syksyllä 2023. Tiedotamme tallenteen valmistumisesta omilla viestintäkanavillamme.

Lisätietoja:

Suvi Hiltunen
suvi.hiltunen@valli.fi
puh. 050 408 2890