Kaipaatko lahjavinkkiä seniorille?

Näin joulun alla monilla on paljon puuhaa ja pukinkontti voi tarvita täytettä. Ikäteknologiakeskus ehdottaa lahjapaketteihin käärittäväksi villasukkien lisäksi myös hieman digiä.

Moni seniori voisi hyötyä älykellosta ja sen tarjoamista toiminnallisuuksista: älykellon paikannusominaisuuden turvin avun saa tarvittaessa vaikka hiihtoladulle tai sienimetsään. Lisäksi kellon terveyssovellusten kautta voi saada ajantasaista tietoa voinnistaan. Lisätietoa kellon valintaan löytyy täältä.

Yksinäisyys on vaivannut monia ikääntyneitä näin pandemia-aikana. Moni ei ole rajoitusten takia päässyt liikkumaan ja tapaamaan omaisiaan ja ystäviään. Etäkahvituokio on hyvä tapa lievittää yksinäisyyttä fyysisten vierailujen lisäksi. Helppo ja välimatkariippumaton kahvihetki läheisen kanssa säännöllisesti piristää ketä tahansa ympäri vuoden. Tähän välineeksi on tarjolla erilaisia kuvapuhelinsovelluksia. Näitä sovelluksia on helppoa käyttää tabletilla. Muutenkin, jos digimaailma ei ole kovin tuttu, on tablettilaite aloittelijalle loistava valinta digitaitojen opetteluun.

Aineettomana lahjana pukinkonttiin voi tipauttaa lupauksen digiopastuksesta. Jos omat opastustaidot arveluttavat, niin voi vaikka luvata lähteä kaveriksi ja saattajaksi digiopastustapahtumaan. SeniorSurf on koonnut hyvän opastuspaikkakartan osoitteeseen http://www.seniorsurf.fi/opastuspaikat/

Pimeä syksy vaatii veronsa meiltä kaikilta. Kaamosta voi torjua kirkasvalolampuilla. Niitä löytyy nykyään jo monenlaisia ja moneen eri sisustukseen sopivina, jopa normaalin valaistuksen osana toimivina monitoimivalaisimina. Myös sarastuslamppu yöpöydällä voi tuoda apua pimeisiin aamuihin. Lisää kirkasvalolampuista voi lukea täältä.

Valaistus on muutenkin tärkeää: pimeässä ei näe riittävästi ja saattaa vaikka kompastua yöllisellä vessareissulla. Siksi suosittelemme hämärä- ja liiketunnistimilla toimivia valaisimia hämärissä liikkuvien turvaksi. Näitä on saatavilla erillisinä laitteina tai jopa pelkkinä polttimoina, joilla voi lähes minkä tahansa olemassa olevan valaisimen muuttaa vaikka kaukosäädettäväksi tai liike-/hämärätunnistimella toimivaksi älyvalaisimeksi.

Usein tavaroita joutuu kateisiin ja niiden etsimeen kuluu aikaa ja vaivaa. Katoamisongelmat voi ratkaista kiinnittämällä tärkeisiin tavaroihin paikannustageja. Välillä meistä jokainen voi eksyä, ja paikannustageja voi käyttää myös ihmisten paikantamiseen kiinnittämällä tagin vaikka takkiin. Esimerkkejä paikannustageista löydät täältä ja täältä.

Kirjalahja on perinteinen ratkaisu. Paperisen kirjan lisäksi voi lahjaksi antaa äänikirjoja ja äänikirjapalveluita: äänikirjapalvelutilauksen voi tehdä vaikka aattoiltana. Aineeton ja vaivaton lahja on oiva idea!

Tärkeimpänä kuitenkin pitää muistaa, että joulu on yhdessäolon ja lämpimien ajatusten juhla. Ikäteknologiakeskus toivottaa kaikille rauhallista joulua ja hyvää uutta vuotta!

Kaisa Huuhtanen
erityisasiantuntija
Ikäteknologiakeskus