Nuorten ajatuksia ikääntymisestä

”Kun minä olen vanha, haluaisin ajatella, että olen elänyt hyvän elämän, ja minusta pidettäisiin huolta ja olisi keskustelukaveri”, pohti vuoden viimeiseen Trainee -ohjelmaan osallistunut nuori.

Kaksi nuorta miestä istuvat selin kuvaajaan, kumpikin oman pöydän äärellä ja maskit kasvoilla. Molemmat nuoret kirjoittavat kannettavalla tietokoneella.
Vuoden viimeisessä Trainee -ohjelmassa nuoret tutustuivat ikäihmisiin ja vanhustyöhön virtuaalisesti.

 Vanhustyön Trainee -ohjelma herättelee nuorten ajatuksia ikääntymisestä, ja ohjelman aikana käymme monia keskusteluita vanhenemisesta ja yleisesti elämästä.  Nuoret pohtivat usein kysymyksiä hyvästä vanhuudesta sekä omasta ja lähipiirin vanhenemisesta.

Suomalaisessa yhteiskunnassa nähdään hyvänä terveydenhoito, mutta etenkin ikääntyneiden yksinäisyys huolettaa. Monen Trainee -nuoren taustat ovat yhteisöllisissä kulttuureissa, ja keskusteluissa esiintyy vanhempien ja sukulaisten opettamat arvot ja tavat pitää huolta ikääntyneistä sukulaisista. Traineeseen osallistunut nuori kertoi: ” Meidän kulttuurissamme ei olla yksin. Lapsena kasvatetaan kunnioittamaan isovanhempia ja vanhoja sukulaisia, ja meillä on velvollisuus auttaa heitä. Vanhat sukulaiset auttavat myös hoitamaan lapsia.”

Vanhustyön Trainee -ohjelman myötä nuoret kertovat miettivänsä enemmän ikääntyneiden asemaa yhteiskunnassa. Myös työ vanhusten parissa kiinnostaa. Nuorten mielestä juuri kohtaamiset ikäihmisten kanssa ovatkin parhaita asioita ohjelmassa. Yhdessä onkin mukavaa puuhastella, pohtia ja porista.

Kiitos tämän vuoden toimintaan osallistuneille nuorille!