Vapaaehtoistoiminnalla voi välittää

Vietämme Välittämisen päivää 27.11. Päivän innostamana kysyimme kolmelta vanhusten parissa vapaaehtoistyötä tekevältä henkilöltä heidän ajatuksiaan välittämisestä. Pienet teot ovat olleet merkityksellisiä niin ikäihmisille kuin vapaaehtoisille itselleen.

Aliisa
Hiam
Anna

Aliisa ja Hiam soittivat keväällä Vanhustyön Traineen innoittamana videopuheluita palvelutaloihin ja ilahduttivat näin vanhoja ihmisiä. Perinteinen puhelu tai videopuhelu onkin mainio tapa ilahduttaa toista ihmistä ja osoittaa, että hänestä välitetään.

”Videopuhelu palvelutalossa asuvan kanssa oli mielenkiintoinen tilaisuus päästä kuulemaan ennestään tuntemattoman ihmisen elämästä. Puhelusta jäi positiivinen ja toiveikas olo siitä, kuinka paljon iloa tuntemattomienkin ihmisten kohtaaminen voi tuoda. Uskon että palvelutalossa asuvan päivään puhelut voivat tuoda vaihtelun kautta vähintäänkin virkistystä ja lähtisin ehdottomasti mukaan uuteen kokeiluun”, kertoo Aliisa.

Hiam on samoilla linjoilla: ”Ikäihmisten kanssa on mahtava jakaa ajatuksia ja huomata, miten niin erilaisten maailmojen välillä on kuitenkin niin paljon samaa.”

Anna puolestaan toimii ikäihmisen ulkoilukaverina, jonka kanssa hän kokee ystävystyneen. ”Ikäihmisten kokema yksinäisyys on valitettavan yleistä ja usein pakon sanelemaa. Koin, että haluan itse vaikuttaa konkreettisesti tähän yhteiskunnalliseenkin ongelmaan, ja lähdin loppuvuodesta 2016 mukaan HelsinkiMission seniorityöhön vapaaehtoisena. Vuoden 2017 alusta olen toiminut ystävänä ja tukihenkilönä seniorirouvalle. Ystäväni tarvitsee apua liikkumisessa, joten käymme ulkoilemassa yhdessä noin joka toinen viikko.”

Meistä jokainen voi tehdä Aliisan, Hiamin ja Annan tapaan pieniä välittämisen tekoja niin vapaaehtoistoiminnan parissa kuin muutenkin. Lue lisää Etsivän vanhustyön verkostokeskuksen sivuilta. Videopuhelut tai tavalliset puhelut ovat helppo, mutta tärkeä tapa välittää ikäihmisistä. Lue Vanhustyön Traineen vinkit videpuheluihin.