Kiitos, että välität!

nuorempi nainen ojentaa vanhemmalle naiselle kauppakassia tämän ovensuussa, molemmilla on kasvoillaan kasvomaskit.

Perjantaina 26.11. vietetyn Välittämisen päivän tärkeä viesti kuului ja näkyi monin tavoin kautta Suomen. Kiitos siitä kuuluu kaikille teille, jotka olitte mukana järjestämässä Välittämisen päivän ohjelmaa ja tapahtumia.

Mistä oli Välittämisen päivä tänä vuonna tehty?

Välittämisen päivä oli tehty kohtaamisista ja keskusteluista kauppakeskuksissa ja korttelikävelyillä. Koronavarovaisuudesta huolimatta – tai ehkäpä juuri sen takia – jokainen kasvokkainen kohtaaminen toisen ihmisen kanssa tuntuu nyt erityisen tärkeältä.

Välittämisen päivä oli tehty pienistä välittämisen teoista. Pienten välittämisen tekojen julisteen voi tulostaa itselleen kiinnitettäväksi vaikkapa jääkaapin oveen tai lähetettäväksi ystävälle. Välittämisen päivän tarkoitus on muistuttaa meitä, että välittää voi vuoden jokaisena päivänä.

Välittämisen päivä oli tehty myös sukupolvien välisistä kohtaamisista, kirjoitetuista ja lähetetyistä postikorteista, ystävälle soitetusta puhelusta, iäkkäälle naapurille vaihdetusta palovaroittimen paristosta, ventovieraalle avatusta ovesta, ystävällisestä hymystä kaupan kassalla tai vastaantulijalle huikatusta hyvän huomenen toivotuksesta.

Välittämistä on se, että osaamme ja uskallamme pysähtyä, kuunnella, kysyä ja auttaa. Jokainen meistä voi näin tehdessään tuoda täysin vieraallekin ihmiselle hyvän mielen ja kokemuksen huomatuksi ja kohdatuksi tulemisesta ja samalla saada itselleen hyvän mielen. VALLI ry:n tavoitteena on Välittämisen päivän avulla vahvistaa erityisesti ikäihmisistä välittämisen kulttuuria.

Kiitos sinulle, joka olit mukana välittämässä Välittämisen päivän tärkeää viestiä! Tehdään vuoden jokaisesta päivästä välittämisen päivä. Kiitos, että välität!  

Välittämisen päivää vietettiin nyt neljättä kertaa. Ensimmäinen Välittämisen päivä järjestettiin vuonna 2018. Alullepanijana ja koordinaattorina on toiminut Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry:n Etsivän vanhustyön verkostokeskus. Tapahtumien järjestämiseen eri puolilla Suomea osallistui tänäkin vuonna kymmeniä järjestöjä, ja tapahtumilla on tavoitettu tuhansia ikäihmisiä.   

Välittämisen päivän tarkoituksena on vahvistaa toisista ihmisistä ja erityisesti ikäihmisistä välittämisen kulttuuria ikääntyvässä Suomessa. Tavoitteena on herättää aiheesta kansalaiskeskustelua ja viritellä jopa välittämisen kansanliikettä.