Välittämisen päivänä on korkea aika piitata

Sukujuurillani Pohjanmaalla piitatahan, kun välitetään. Jo lapsena pääsin osalliseksi pohjalaisesta piittaamisesta isovanhempieni rakastavassa huomassa. Piitattu on siitä saakka molemmin puolin sanoin ja teoin erilaisia kanavia pitkin.

Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry kannustaa meitä välittämään kaikilla murteilla perjantaina 26.11., kun vietetään vuosittaista Välittämisen tapahtuma- ja teemapäivää. Päivän kantava ajatus on välittää muista ihmisistä, etenkin ikäihmisistä. Teemapäivän johdosta välittämisen voi ja sen on tärkeää ulottaa myös oman perhepiirin ulkopuolelle. Miten sinä aiot viettää välittämisen päivää?

Välitä sanoilla ja teoilla

Liikkeelle voi lähteä puhumalla välittävästi. Ensiksikin mieti minkälaista todellisuutta luot tai ylläpidät käyttämilläsi käsitteillä; miten puhut vanhuudesta tai vanhoista ihmisistä? Huomaatko viittaavasi ikääntyneisiin yhtenä joukkona vai huomioitko sanavalinnoissasi ikävaiheen monimuotoisuuden ja ikäihmisten yksilöllisyyden?

Kun puhetapa on huomaavainen yleisessä keskustelussa, on uskottavampaa lähestyä välittävää puhetta myös arkipäivän kohtaamisissa. Kohtaamisen välittävä puhe on nähdäkseni ennen muuta kysyvää, jossa antaa toisen tulla kuulluksi. Saatat olla ainoa, joka kysyy, mitä kuuluu ja miten voin olla avuksi. Kysymällä ja kuuntelemalla saa myös hyviä ideoita välittämisen teoiksi.

88 tapaa välittää

Pieni välittämisen teko voi olla suurensuuri vastaanottajalleen. Valli ry:n sivuilla on kymmeniä esimerkkejä arkipäivän mahdollisuuksista välittää. Niiden lisäksi kannustan kokeilemaan myös työhön ulottuvaa välittävää työotetta. Ravistele ammatti-identiteettiäsi, kurkista ammatillisuudeksi julistetun ”suojakuoren” takaa ja asetu kumppaniksi vierelle. Parhaassa tapauksessa kohtaamamme ihmiset tulevat entistä paremmin kuulluiksi ja voimme viettää välittämisen päivää joka päivä.

Minä ajattelin liittyä välittämisen päivään toteuttamalla ainakin teot 33 ja 38. Piittaamisen kulttuuri kukoistakoon sanoin, teoin, viestein ja hashtagein. Arvokasta välittämisen päivää!

#UskallaKysyä #MinäVälitän #PieniTeko

Katariina Hänninen
Projektipäällikkö, YTM
Pilkettä elämään (2020–2022)
Sininauhaliitto ry

Kirjoitus on julkaistu Sininauhaliiton sivuilla 26.11.2021.