Ikääntyneiden Digiraadissa jaetaan asiantuntijuutta

Raatilainen testaa sovellusta ja Helsingin yliopiston asiantuntijat havainnoivat vieressä.

VALLIn Ikääntyneiden Digiraati on jatkanut monipuolista toimintaansa kevään 2024 ajan. Digiraadissa yli 65-vuotiaat pääsevät vaikuttamaan omaa arkea koskeviin digi- ja teknologiaratkaisuihin, oppimaan uutta ja jakamaan omaa osaamistaan.

Testaamalla toimivimpia tuotteita

Digiraatilaiset ovat päässeet testaamaan kevään aikana kahta erilaista prototyyppiä. Ensimmäinen niistä on Helsingin yliopiston aivoverenkiertohäiriöstä kuntoutuville kehittämän sovellus, jota raatilaiset arvioivat erityisesti helppokäyttöisyyden ja ymmärrettävyyden näkökulmista. Testitilaisuudet toteutettiin VALLIn toimistolla Helsingissä ja palvelukodissa Tampereella. Testaajilla oli vaihtelevat digitaidot ja kognitiivinen toimintakyky, mikä antoi kehittäjille arvokasta tietoa sovelluksen helppokäyttöisyyden parantamiseksi.

YetiCare Oy on kehittämässä senioritablettia, ja tabletin prototyyppejä on ollut raatilaisille kotitestauksissa Keski-Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla. Prototyyppiä on myös käyty ahkerasti testaamassa VALLIn toimistolla Helsingissä.

Kaksi henkilöä istuu pöydän äärellä ja käyttää pöydällä olevaa suurta tablettia.
YetiHome -tabletin prototyyppi raatilaisten testauksessa.

Senioreilla on valtavasti asiantuntijuutta

Kevään aikana olemme myös saaneet valjastettua raatilaisten rautaisen ja monipuolisen asiantuntijuuden käyttöön. Paitsi, että he ovat kokemusasiantuntijoita omien arjen kokemusten, tarpeiden ja toiveiden kautta, heillä on myös valtava määrä tietotaitoa eri aloilta. Digiraadin jäseniltä ei edellytetä digiosaamista, vaikka jotkut ovatkin ansioituneita sillä saralla. Raatilaisilla on kuitenkin valtavasti muuta osaamista hyvin erilaisista tehtävistä, ammattialoilta, jotka rikastavat yhteisiä keskusteluja ja ideointityöpajoja.

Kuluneen kevään aikana Digiraatilaisten verkostosta kokoontui pienempi kehittäjäporukka tuomaan lisäpotkua VALLIn jo seitsemättä kertaa kesäkuussa järjestettävän DigiAgeTalkin suunnitteluun. Kehittäjäryhmä kommentoi, ideoi ja sparrasi, pitäen huolta, että ikääntyneiden toimijuus näkyisi aiempaa monipuolisemmin. Digiraatilaisten ovat rikastuttaneet tapahtumasuunnittelua omilla verkostoillaan ja suositteluillaan. Verkkosivut: DigiAgeTalk2024

Ryhmä senioreita ja yksi nuorempi henkilö istuu ruokapöydän äärellä.
DigiAgeTalkin seniorikehittäjäryhmä yhteisellä lounaalla.

Raatilaisia on kevään mittaan ollut mukana myös esimerkiksi Elisa Oy:n asiakaskohtaamisen kehittämis- ja keskustelutilaisuuksissa mukana. AccessibleEU:n verkkokaupan saavutettavuus -tilaisuudessa kohdattiin raatilaisten kanssa digipalveluiden kehittäjiä ja ylläpitäjiä, ja yhteistyössä Enter ry:n kanssa tilaisuuteen saatiin myös oivaltava kokemuspuheenvuoro eläkkeellä olevalta vertaisopastajalta.

Äänestä – anna palautetta – vaikuta

Digiraatilaisilla on ollut mahdollisuus myös vastata kyselyihin ja äänestää digiin ja teknologiaan liittyvissä teemoissa. Yhdestä äänestysprosessista tullaan kertomaan lisää DigiAgeTalk -tilaisuudessa 5.6.2024. Sillä välin on luvassa vielä toukokuun loppupuolella ainakin yhden valtionhallinnon verkkosivu-uudistuksen käyttäjätestaus.

Digiraati -verkosto on avoin kaikille yli 65-vuotiaille

Kolme henkilöä poseeraa hymyillen kameralle esittelypöydän takana.
Raatilainen Tiina, VALLIn harjoittelija Teresa sekä erityisasiantuntija Kaisa saavutettavuus -aiheisessa tilaisuudessa.

Syyskaudelle on luvassa taas monta mielenkiintoista tilaisuutta. Ikääntyneiden Digiraatiin voi tulla kaikki yli 65-vuotiaat. Mukana voi olla, vaikkei omista sähköpostia tai käytä muutoinkaan digipalveluja. Uusia, digin ulkopuolella olevia raatilaisia kohdataan fyysisissä tilaisuuksissa eri puolilla Suomea. Digiä käyttäville yli 65-vuotiaille tuttaville voi vinkata tutustumaan verkkosivuihin: VALLIn Ikääntyneiden Digiraati ja ilmoittautumaan mukaan verkostoon. Raadissa voi olla mukana haluamallaan tavalla ja silloin, kun itselle sopii.

Loppukeväälle on vielä pari tilaisuutta (etä ja läsnä) luvassa, niihin voi tutustua verkkosivulla: Maalis-kesäkuun Digiraadit