Isovanhempien päivä

VALLI ry kannustaa kaikkia suomalaisia juhlistamaan valtakunnallista isovanhempien päivää. Merkkipäivää on vietetty vuodesta 1985 alkaen Vanhus- ja lähimmäispalvelun liiton aloitteesta vuosittain lokakuun kolmantena lauantaina. Päivän tarkoitus on korostaa sukupolvien välistä yhteyttä ja nostaa isovanhemmuuden arvostusta koko yhteiskunnassa.

Isovanhempien päivä voidaan nähdä myös laajemmin vanhojen ihmisten ja lasten yhteisenä päivänä: kaikki vanhat ihmiset eivät ole isovanhempia, eivätkä kaikki isovanhemmat ole vanhoja ihmisiä. Myöskään kaikilla lapsilla ei ole isovanhempia tai kontakteja vanhoihin ihmisiin: tällaisissa tapauksissa ovat kaikenlaiset "varamummot ja -vaarit" arvokkaita. VALLI ry toivookin, että Isovanhempien päivä voisi olla yhteinen juhlapäivä, jolloin vanhat ihmiset saavat nauttia lasten seurasta ja lapset vanhojen ihmisten.

Isovanhempia ja vanhojen ihmisten ja lasten yhteyttä juhlitaan eri puolilla maata ja monin eri tavoin. Päivä on otettu ilolla vastaan etenkin monissa vanhuspalveluissa ja päiväkodeissa. Vallin jäsenjärjestöt ja vanhustenhuollon yksiköt sekä päiväkodit ovat jo vuosien ajan juhlistaneet Isovanhempien päivää palvelutaloissa ja -keskuksissa mm. kutsumalla vierailijoita ja järjestämällä tapahtumia. Juhlan isovanhempien kunniaksi voi järjestää kuka tahansa.

Isovanhempien päivän tiimoilla on vuosittain julkistettu VALLI ry:n antaman Vuoden isovanhemman tittelin saaja: vuonna 2019 sen sai kirjailija, näyttelijä, ohjaaja Pirkko Saisio.

- Isovanhemmuus on elämän jälkiruoka, totesi tyytyväinen isovanhempi Vuoden 2018 Isovanhempien päivän tapahtumassa Oulussa.

Näin isovanhemmuutta juhlittiin vuonna 2019:
Lue juttu Myllytontun päiväkodista
Lue juttu isovanhempien päivän vietosta eri puolilla Suomea

YLÖS