This is a sample text. You can click on it to edit it inline or open the element options to access additional options for this element.

KONSTIKOPAN® ESITTELIJÄLLE

Tervetuloa käyttämään Konstikoppaa® ! Tältä sivulta löydät tärkeää tietoa, joka kannattaa lukea huolella ennen Konstikoppaan® tutustumista.

VALLIn Ikäteknologiakeskuksen Konstikoppa® on matkalaukun muodossa kiertävä teknologianäyttely. Sen avulla voidaan tutustua ja tutustuttaa ikäihmisiä pieniin laitteisiin, jotka voivat tehdä heidän arjestaan turvallisemman ja helpomman

Konstikopan laitteet on jaettu neljään kategoriaan: valaistus, kodin turvallisuus, kommunikaatio ja paikantaminen sekä muistin tueksi. Kategorioissa on yhteensä 21 tuotetta.

TÄRKEÄÄ TIETOA

Varaajalla tarkoitetaan näissä ehdoissa Konstikopan® varauksen tehnyttä toimijatahoa, joka lainaa Konstikoppaa® esitelläkseen sen sisältämiä tuotteita ei-kaupallisessa tarkoituksessa.
Konstikoppaa® ylläpidetään julkisella rahoituksella ja sitä ei lainata kaupallisiin tarkoituksiin. Kaupallisina voidaan pitää tilaisuuksia, joista peritään erillinen pääsymaksu tai joiden tarkoituksena on esittelijätahon myynninedistäminen.

Konstikoppa® on VALLI ry:lle rekisteröity tavaramerkki.

Varaaja sitoutuu käymään Konstikopan® sisällön läpi mukana tulevan tarkistuslistan avulla Konstikopan® saapuessa ja ennen sen eteenpäin lähettämistä. Jos puutteita ilmenee, on niistä ilmoitettava välittömästi VALLIin sähköpostilla info@valli.fi tai puhelimitse +358 50 330 5884.

Jos jokin tuote on rikkoutunut kuljetuksessa tai rikkoutuu esittelyssä, on siitä ilmoitettava välittömästi VALLIin, jotta korvaava tuote saadaan sen tilalle mahdollisimman pian.

Konstikoppa® on matkalaukussa kiertävä ikäteknologianäyttely, jonka tarkoituksena on levittää tietoa ikäihmisten elämää ja asumista helpottavista teknisistä tuotteista.
Konstikoppa® on kiertänyt syksystä 2013 lähtien, ja se on uudistettu viimeksi keväällä 2025.
Konstikoppaan® on valittu laitteita, jotka on helppo ottaa käyttöön ja joiden hinta on kohtuullinen. Tuotteet sisältävä matkalaukku kulkee Matkahuollon kautta ja tarvittavat ennakko-ohjeet tulevat tilaisuudesta vastaavalle sähköpostilla.

Konstikoppa® on jaoteltu neljään kategoriaan: A) Valaistus B) Kodin turvallisuus C) Kommunikaatio ja paikantaminen D) Muistin tueksi. Tuotteet Kopassa ovat:

  • Bluetooth-sovitin
  • Elektroninen ovisilmä
  • Fyysisillä näppäimillä varustettu älypuhelin
  • Kommunikaattori
  • Liesihälytin
  • Luujohdekuulokkeet
  • Lyhytaika-ajastin
  • Ovi- ja ikkunahälytin (2 kpl, perinteinen ja älykäs)
  • Paikannustagi
  • Suurennusvalaisimet (2 kpl, pöytään kiinnitettävä ja kädessä pidettävä)
  • Vuorokausikalenteri
  • Yövalo
  • Älydosetti
  • Älykello
  • Älykäs kaukosäädin
  • Älykäs pistorasia
  • Älypolttimo
  • Älypuhelin
  • Älytabletti

Jokaisesta Konstikopassa® olevasta laitteesta on koottu A4-kokoinen seloste, joka sisältää lyhyet ohjeet laitteen toimintaan tutustumista varten sekä tiedot hankintapaikoista ja hinnasta. Osalla laitteista on lisäsivuja, ja siksi Konstikopassa® ”tuotekortteja” on enemmän kuin itse laitteita. Selosteissa on myös hakusanat, joilla vastaavia tuotteita voi etsiä netistä tai kysyä kaupasta. Tältä verkkosivulta voit myös tarvittaessa tutustua Konstikopassa® olevien laitteiden alkuperäisiin käyttöohjeisiin.

Konstikoppa® liikkuu Matkahuollon kuljetuspalvelun kautta. Varaaja sitoutuu lähettämään Konstikopan® seuraavalle varaajalle tai takaisin VALLIin aina viimeistään perjantaina aamupäivällä, jotta se ehtii ajoissa seuraavalle varaajalle.

Mahdollisen seuraavan varaajan yhteystiedot varaaja saa VALLIsta. Konstikopan® matkakulut seuraavalle varaajalle tai takaisin VALLIin maksaa aina varaaja itse.

Ohjeet ja osoitetiedot seuraavalle varaajalle lähettämiseksi saat sähköpostissa.

Konstikopan® laitteet ja tavarat on pakattu matkalaukkuun. Matkalaukussa on kolme salpaa: yksi salpa on kantokahvan ja lukon yhteydessä, yksi salpa on pyörien vieressä ja yksi salpa on laukun toisella lyhyellä sivulla. Laukun lyhyillä sivuilla olevat salvat avataan ja lukitaan siirtämällä niiden yhteydessä olevaa vipua asennosta toiseen. Kantokahvan yhteydessä oleva lukkosalpa on lukittu. Koodin olet saanut sähköpostiisi ennen kuin Konstikoppa® on saapunut luoksesi.

Lukituksen avaamisen jälkeen tarkista Konstikopan® sisältö laukun päällä olevan tarkistuslistan avulla. Merkitse rasti ja päivämäärä listaan, kun löydät kyseisen tavaran laukusta. Muovilaatikoiden osalta tarkista ensin, että laatikossa on kaikki ne tavarat, joita kannessa olevassa lapussa on lueteltu, ja merkitse rasti vasta sen jälkeen tarkistuslistaan. Mikäli Konstikopasta® tarkistuslistan perusteella puuttuu jotain, ota yhteyttä info@valli.fi.

Konstikopassa® olevat laitteet on pakattu erilaisiin muovilaatikoihin, jotka on pehmustettu. Muovilaatikot ja täytepehmusteet on numeroitu. Kun purat laitteita laatikoista, kannattaa pehmusteet laittaa heti takaisin samaan laatikkoon. Näin ne ovat pakkausvaiheessa helposti käytettävissä. Osa vaahtomuovipehmusteista on liimattu laatikkoon kiinni, älä irrota niitä. Laatikon kannessa on lista laitteista ja laitteen osista kyseisessä laatikossa.

Laita täytepehmusteet niin, etteivät tavarat laatikon sisällä pääse liikkumaan.

TULOSSA: Kevään 2025 aikana Konstikoppa-matkalaukusta ja sen laatikoista on tulossa kuvia, jotta pakkaaminen on jatkossa entistä sujuvampaa.

Konstikopan® varatessasi olet sitoutunut antamaan siitä palautetta.

Konstikopan® laitteistoa on uudistettu alkuvuodesta 2025. Keväällä 2025 Konstikoppa® on vielä testausvaiheessa, minkä vuoksi tuotekorteissa, esittelijöiden ohjeissa tai muussa Konstikoppaan® liittyvässä ohjeistuksessa tai informaatiossa voi esiintyä epäselvyyttä.

Toivoisimmekin palautetta tuotekorteista ja ohjeistuksista (myös tästä verkkosivusta) teiltä keväällä 2025 uudistettua Konstikoppaa® lainaavilta, jotta saamme tuotekortit, ohjeistukset ym. viilattua loppuun, ja lopulta taittaa ja painaa lopulliseen muotoonsa.

Konstikopan® esittelijän palaute uudistuneista tuotekorteista ja sähköisestä ohjesivustosta:
link.webropol.com/s/koppa(avautuu uuteen välilehteen)

 

Vaikka Konstikoppaan voi tutustua omaiset, ikääntyneitä kohtaavat ammattilaiset, opiskelijat ja muut kohderyhmät, on Konstikopan tärkein kohderyhmä ikääntyvät ja vanhat ihmiset.

Toivomme Konstikoppaan tutustuvilta senioreilta palautetta, jonka avulla voimme osoittaa lainaustoiminnan hyödyn ja vaikuttavuuden rahoittajallemme.

Seniorit voivat vastata palautekyselyyn sähköiselle lomakkeelle: link.webropol.com/s/Kseniorit (avautuu uuteen välilehteen). TULOSSA: Palautetta voi antaa myös paperilla, tulostettava kyselylomake (pdf)

Paperilomakkeet voi joko skannata info@valli.fi tai lähettää postitse osoitteeseen:
Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto VALLI ry
Hämeentie 58-60 A 52
00500 HELSINKI

Konstikopassa olevista laitteista älykellossa, älytabletissa, puhelimissa ja älydosetissa on akut, jotka on tietenkin aika ajoin ladattava. Verkkovirralla toimivat lyhytaika-ajastin, älypolttimo, vuorokausikalenteri sekä suurennusvalaisin ja yövalo. Muut laitteet toimivat paristoilla, jotka voi vaihtaa itse. Varaparistoja löytyy pienestä muovilaatikossa, jonka kannessa on teksti paristot. Samasta laatikosta löytyy myös paristotesteri.

Konstikoppaan tarvitsemasi koodit ja salasanat lähetetään Konstikopan varauksen tehneen henkilön sähköpostiin siinä vaiheessa, kun alustava varaus on vahvistettu. Jos varaus on tehty ja vahvistettu kauan ennen Konstikopan tuloa, sähköpostin informaatio kannattaa tallettaa sellaiseen paikkaan, josta se on helppo löytää, kun Konstikoppa saapuu.
Mikäli syystä tai toisesta salasanojen ja pin-koodien kanssa on ongelmia, voit ottaa yhteyttä
kaisa.huuhtanen@valli.fi /040 511 5976 tai suvi.hiltunen@valli.fi / 050 408 2890.

Konstikopassa® on useampia laitteita, jotka ovat osa älykotisarjaa. Älykotilaitteita ohjataan älypuhelimeen ladatulla Airam SmartHome -sovelluksella, ja niiden mahdollisesti tuottamat hälytykset tulevat älypuhelimeen. Laitteet on suunniteltu käytettäväksi asunnoissa, johon on saatavilla laajakaistainen internetyhteys. Esittelytilanteessa voi tarvittaessa käyttää älypuhelimesta jaettavaa verkkoa. Älykotilaitteiden kuvauksen yhteydessä on merkintä älykotisarjaan kuulumisesta.

Airam SmartHome -järjestelmä tarvitsee toimiakseen Wi-Fi -yhteyden. Esittelytilanteessa käytetään Konstikopassa® olevan älypuhelimen hotspot -verkkoa.

Mikäli valmiiksi Konstikopan® älypuhelimesta valmiiksi yhdistetty hotspot -verkko ei toimi, kokeile hakea hotspot -yhteys uudelleen:
1. Avaa älypuhelin ja valitse asetukset.
2. valitse mobiilidata ja laita mobiilidata päälle
3. Palaa asetusten etusivulle ja valitse Oma hotspot
4. Varmista, että Salli muiden liittyä -kohta on valittuna
Älykotijärjestelmää ohjataan Älytabletille asennetulla Airam SmartHome -sovelluksella.
5. Avaa älytabletilla asetukset ja valitse Wi-Fi ja yhdistä älypuhelimesta jakamaasi verkkoon (iPhone (Konsti), salasana Konstis1
6. Avaa älytabletilla Airam SmartHome -sovellus
7. Sulje asetukset ja avaa Airam SmartHome -sovellus

Ohjeita muihin älykotijärjestelmän vikatilanteisiin:

1. Tarkista, että älypuhelimella on verkkoyhteys
2. Tarkista, että Älypolttimo ja Älykäs pistorasia ovat liitettyinä pistorasiaan
3. Tarkista, että Älykkäässä kaukosäätimessä ja Airam SmartHome ovi- ja ikkunahälyttimessä on toimivat paristot

Älypolttimo, Älykäs pistorasia ja Ovi- ja ikkunahälytin:
Jos laite/laitteet eivät näy sovelluksessa:
1. Avaa AiramSmartHome -sovellus älytabletilla
2. Valitse yläreunasta lisää laite
3. Valitse lisättävä laite Lisää manuaalisesti -kohdasta ja noudata sovelluksen ohjeita
a. Tarkista, että yhdistettäessä Wi-Fi verkko kohdassa näkyy älypuhelimelta jakamasi verkon tiedot
b. Ovisensorin kohdalla laitteen nollaus tapahtuu painamalla laitteen lyhyellä sivulla olevaa reset -painiketta. Tähän tarvitset sim-korttityökalun. Löydät työkalun Kommunikaatio ja paikantaminen -laatikosta kiinnitettynä paikannustagin avaimenperään.
c. Viimeistele laitteen lisääminen sovelluksen ohjeiden mukaan

Jos laite/laiteet näkyvät, mutta eivät yhdisty sovellukseen, joudut resetoimaan laitteen ja lisäämään sen uutena laitteena. Noudata silloin yllä olevia ohjeita.

Älykäs kaukosäädin:
Älykäs kaukosäädin toimii Älypolttimon kanssa parina. Jos kaukosäädin ei toimi tai se ei näy sovelluksessa, joudut tekemään pariliitoksen uudelleen. Kun aloitat pariliitoksen tekemistä, varmista ensin, että älypolttimo on liitetty sovellukseen ja se toimii sovelluksen avulla.
1. Tarkista sovelluksesta, että älypolttimon kaukosäätimen tuki on asetettu päälle
2. Siirrä polttimo paritustilaan sammuttamalla se johdon painikkeesta. Odota 5 sekuntia ja kytke virta takaisin päälle.
3. Odota 5 sekuntia lampun päälle kytkemisen jälkeen ja paina kaukosäätimen ON -painiketta 3 sekunnin ajan kunnes kaukosäätimen valo alkaa vilkkumaan hitaasti.
4. Yhteyden muodostuttua kaukosäätimen valo vilkkuu 3 kertaa nopeasti ja kaukosäädin tulee näkyviin puhelimen Airam SmartHome -sovellukseen
5. Valitse sovelluksessa kaukosäädin ja valitse valaistusryhmä 1 (tämä vastaa kaukosäätimen A -painiketta)
6. Lisää älypolttimo ryhmään yksi
7. Tallenna kaukosäätimen valaistusasetukset sovelluksen yläreunan tallenna -painikkeesta.

Jos kaukosäädin ei edelleenkään toimi, lisää älypolttimo uutena laitteena ylläolevien ohjeiden mukaisesti. Sen jälkeen kokeile uudelleenparittaa kaukosäädin ja polttimo.

SISÄLTÖ

Konstikopan laitteet on jaettu neljään kategoriaan: valaistus, kodin turvallisuus, kommunikaatio ja paikantaminen sekä muistin tueksi. Kategorioissa on yhteensä 20 tuotetta. Tuotelistauksen alta voit tutustua lyhyisiin esittelyteksteihin, joiden avulla voit esitellä tuotteita osallistujille. Halutessasi voit myös lukea tuotteiden kuvaukset suoraan tuotekorteista. 

A) Valaistus

Suurennusvalaisin on hyvä apu käsitöissä, pikkutarkoissa korjaushommissa ja lukemisessa. Pöytään kiinnitettävä valaisin on helppo siirtää paikasta toiseen, kun siinä on klipsikiinnitys. Valollinen suurennuslasi paitsi suurentaa myös valaisee tutkittavan kohteen. Kädessä pidettävä valaiseva suurennuslasi on kätevä kuljettaa vaikka mukana käsilaukussa tai povitaskussa.

Yövalosta on apua, jos pitää liikkua pimeällä. Esillä oleva valaisin toimii pistorasiassa, mutta myynnissä on myös paristoilla toimivia vastaavia valaisimia. Yövaloissa on tyypillisesti hämärätunnistin, jolloin ne toimivat vain riittävän pimeällä. Joissain malleissa on myös liiketunnistin, jolloin ne syttyvät vain havaitessaan liikettä.

Älypolttimo on osa Konstikopassa® olevaa Airam -älykotisarjaa.

Älypolttimolla muutat minkä tahansa kotona olevan valaisimen älyvalaisimeksi. Älypuhelimen sovelluksella voit kytkeä polttimon päälle/pois päältä, säätää valon kirkkautta ja sävyä ja ajastaa valot olemaan päällä tiettyyn kellonaikaan. Voit jopa asettaa valon syttymään/sammumaan auringon nousu- ja laskuaikojen mukaisesti.
Automaattisesti vuorokaudenaikojen mukaan säätyvä valaistus auttaa vuorokausirytmin tukemisessa. Esimerkiksi muistisairaan asunnossa valaistus voidaan säätää syttymään aamulla toivottuun aikaan ja olemaan aamupäivällä kirkkaampi ja himmentyvän ja muuttuvan sävyltään punaisemmaksi iltaa ja nukkumaan menoa kohden.

Älykaukosäädin on osa Konstikopassa® olevaa Airam -älykotisarjaa.

Älykkäällä kaukosäätimellä voidaan ohjata älykotisarjan valaisimia ja -polttimoita. Konstikopassa® oleva kaukosäädin on paritettu älypolttimon kanssa. Säätimessä on neljä eri tilaa, joiden alle voi jokaiseen liittää eri laitteita. Yhden tilapainikkeen alle voi liittää jopa 16 samalla kertaa.

B) Kodin turvallisuus

Elektroninen ovisilmä toimii kuten tavallinen ovisilmä ja siitä voi katsoa kuka on oven takana. Nosta ovisilmälaatikko ylös niin, että näyttö on itseesi päin ja paina virtanappia. Tällöin näytöllä näkyy toisella puolella olevan kameran kuvaama alue. Tästä ovisilmästä voi olla helpompi nähdä tulija kuin tavallisesta. Laite on yhdellä painalluksella päällä vain noin 10 sekuntia, mutta nappia voi painaa uudelleen, jos aika ei riitä.

Liesihälytin asennetaan lieden yläpuolelle. Se hälyttää, jos lieden lämpö- tila nousee nopeasti, kun kuumenevalla levyllä ei ole kattilaa tai jos ruoka on kuivunut kattilaan. Liesihälytin sopii käytettäväksi sähkö- ja kaasuliesien kanssa. Hälyttimen valmiit säädöt eivät toimi täydellisesti kaikilla ja voi tulla turhia hälytyksiä. Käyttöohjeissa neuvotaan kuinka hälytin opetetaan talon tavoille, jotta vääriä hälytyksiä ei enää tule.

Älykäs ovi- ja ikkunahälytin on osa Konstikopassa® olevaa Airam -älykotisarjaa.

Konstikopassa® on kaksi ovi- ja ikkunahälytintä. Toinen on osa älykotisarjaa ja toinen perinteinen äänellä hälyttävä laite. Ovi- ja Ikkunahälytin koostuu kahdesta eri osasta, jotka kiinnitetään oven/karmiin. Kun ovi/ikkuna on kiinni, ovat laitteen osat vierekkäin ja kun ovi avataan, niin osien välille syntynyt etäisyys laukaisee hälytyksen.

Älykkään ovi- ja ikkunahälyttimen tilan voi tarkistaa älypuhelimen sovelluksessa ja sillä voi myös seurata ovien/ikkunoiden avaamista/sulkemista. Se soveltuu tilanteeseen, jossa ovien ja/tai ikkunoiden aukeamista/aukiolo halutaan seurata joko etänä tai siten, ettei ”koko talo herää” äänekkääseen hälytysääneen.

Perinteinen äänellä hälyttävä ovi- ja ikkunahälytin sopii tilanteeseen, jossa esimerkiksi muistisairaan omaishoitaja asuu samassa taloudessa ja haluaa kuulla, milloin hoidettava kulkee ovissa. Sen voi sijoittaa vaikka makuuhuoneen oveen, jolloin hoidettavan lähtiessä yöllä vessaan, herää hoitaja ääneen ja pääsee ajoissa avustamaan.

Älykäs pistorasia on osa Konstikopassa® olevaa Airam- älykotisarjaa.

Älykkääseen pistorasiaan kytkettyjä laitteita voi ohjata älypuhelimeen ladatun sovelluksen avulla.

Liitä älykäs pistorasia vaikka valaisimen pistotulppaan, kytke pistoke seinään ja avaa älypuhelimen sovellus. Etsi pistorasia sovelluksesta ja paina nappia, niin pistorasia käynnistyy tai menee pois päältä. Älykkään pistorasian voi myös ajastaa olemaan päällä tiettyyn aikaan

C) Kommunikaatio ja paikantaminen

Älypuhelinta käytetään Konstikopassa® olevien älylaitteiden hallintaan. Siihen on myös ladattu erilaisia Konstikopan® yleisöä todennäköisesti kiinnostavia hyödyllisiä ja/tai viihdyttäviä sovelluksia. Tutustukaa sovelluksiin ja kokeilkaa älypuhelimen käyttöä ja ominaisuuksia.

Fyysisellä näppäimistöllä varustettu älypuhelin sopii henkilölle, jolla on vaikeuksia kosketusnäytön käytössä. Puhelinta on myös mahdollisuus käyttää ääniavusteisena, jolloin se puhuu kaiken näytöllä olevan sisällön ääneen. Tämä sopii erityisesti heikkonäköisille käyttäjille.

Perinteisestä näppäinpuhelimesta laite poikkeaa siten, että se on kosketusnäytöllä varustettu älypuhelin, johon on mahdollista ladata kaikki ne sovellukset, joita muihinkin älypuhelimiin. Laitteessa on Android -pohjainen käyttöjärjestelmä.

Älykelloja on saatavilla hyvin monenlaisilla ominaisuuksilla varustettuna ja niihin voi lisätä erilaisia sovelluksia oman käyttötarpeen mukaan. Älykellolla voi tyypillisesti seurata käyttäjänsä aktiivisuutta, unenlaatua, sydämen sykettä ja muita terveydentilaan liittyviä arvoja. Monissa älykelloissa on myös automaattinen kaatumisen tunnistus, joka kaatumisen ja sen jälkeisen reagoimattomuuden havaitessaan soittaa automaattisen hätäpuhelun ja lähettää sijaintitietonsa sekä hätäkeskukseen että ennalta määriteltyyn puhelinnumeroon.

Älykellon hankintaa harkitsevalle Konstikopassa® on mukana erillinen “Älykelloista”-tuotekortti, johon kellon hankintaa harkitsevan kannattaa tutustua tarkemmin.

Konstikopassa® on mukana paikannustagi eli pieni avaimenperän näköinen laite, joka voidaan paikantaa käyttämällä älypuhelimen paikannussovellusta. Laitteen voi sijoittaa mihin vain sellaiseen asiaan, jonka haluaa löytyvän helposti. Kiinnitä se avaimiisi, jolloin löydät ne tarvittaessa tai laita se lempitakin taskuun tai kiinnitä rollaattorin kahvaan, jolloin takin tai rollaattorin käyttäjä voidaan löytää tarvittaessa.

Tagin rajoite paikantimena on se, että sitä ei voida paikantaa tarkasti alueella, missä ei ole ollenkaan muita puhelimia. Se ei siis sovellu kovin hyvin harvaan asutuilla alueilla laajempaan paikantamiseen. Omat avaimensa sillä kyllä löytää, jos ja kun oma puhelin on riittävän lähellä. Harvaan asutuilla alueilla voi käyttää vaihtoehtoisia paikannuslaitteita, joita Konstikopassa® ei tällä hetkellä ole esillä.

Paikannustagi liitetään tiettyyn Apple- tai Android-käyttäjätiliin. Paikantaminen tapahtuu samaan tiliin liitetyn tai älypuhelimen tai tabletin paikannussovelluksella. Paikannustiedot voi myös jakaa haluamilleen henkilöille, jolloin tagi on paikannettavissa myös toiselle henkilölle kuuluvan laitteen avulla. Tarkemmat ohjeet laitteen käytöstä löydät Konstikopan® tuotekortista.

Konstikoppia® on liikenteessä kaksi. Keltaisessa kopassa on mukana Applen laitteita ja vihreässä Android-käyttöjärjestelmää käyttäviä laitteita. Paikannustagit ovat tyypillisesti merkkiuskollisia, eli Applen laite paikantaa vain Applen Airtageja ja Android- laite taas paikantaa vain Android -järjestelmässä toimivia tageja. On myös olemassa paikannintageja, jotka osaavat jutella molempien järjestelmien kanssa, mutta ne vaativat käyttäjältään erillisen, todennäköisesti maksullisen, paikannussovelluksen asentamista puhelimeen.

Lisätietoa paikannustagin toimintaperiaatteesta, mikäli osallistujia kiinnostaa:

Paikannustagin toimintaperiaate perustuu ympäristön matkapuhelinten verkkoihin. Se toimii sitä paremmin ja tarkemmin, mitä enemmän lähistöllä on samaa paikannusteknologiaa käyttäviä matkapuhelimia. Yksinkertaistettuna toimintamekanismi on seuraavanlainen:

Kaikki päällä olevat älypuhelimet viestivät koko ajan ympäristönsä kanssa ja havaitsevat olemassa olevat verkot ja ilmoittavat jatkuvasti oman sijaintinsa palvelimelle. Kun puhelin havaitsee kantamansa sisällä olevan vieraan laitteen, se pyrkii selvittämään mikä laite on kyseessä. Jos laite on paikannustagi, ilmoittaa matkapuhelin seuraavan oman paikannusviestinsä yhteydessä palvelimelle myös tiedon havaitsemastaan tagista. Yhden paikannustagin on tyypillisesti havainnut useampi puhelin, ja näiden kaikkien puhelinten ilmoitusten perusteella palvelimin osaa kertoa tagin rekisteröineelle henkilölle oman laitteensa sijainnin. Tämä kaikki tapahtuu automaattisesti ilman, että tiedon välittäneen älypuhelimen omistaja tarvitsisi tehdä asialle mitään.

Kommunikaattori on kuulemisen apuväline. Se vahvistaa puhetta ja ympäristön muita ääniä. Huonokuuloiset ihmiset voivat käyttää sitä keskustelun apuna tai vaikka silloin kun kuuntelevat musiikkia tai käyvät teatterissa. Kommunikaattori sopii hyvin myös TV:n katselun apuvälineeksi, jolloin itse television ääniä ei tarvitse pitää ympäristöä häiritsevällä tasolla vaan heikkokuuloinen voi säätää äänen itselleen sopivaksi kommunikaattorin avulla.

Luujohdekuulokkeet sijoittuvat korvan eteen, jolloin korva itsessään jää vapaaksi. Ääni välittyy luustoa pitkin kuuloelimeen. Luujohdekuulokkeita voi käyttää yhdessä uusimpien kommunikaattoreiden kanssa. Ne mahdollistavat kuulokkeiden käytön myös heille, jotka eivät kuulokojeen takia voi käyttää tavallisia nappi- tai korvalappukuulokkeita. Monet suosivat luujohdekuulokkeita liikkuessaan ulkona ja liikenteessä, koska luujohdekuuloke jättää korvan auki ympäristön ja liikenteen äänille.

Bluetooth -sovitin on laite, jolla mitä tahansa kuulokeliitännän omaavaa laitetta voidaan käyttää langattomien kuulokkeiden kanssa. Sovitin paritetaan kuulokkeiden kanssa ja liitetään käytettävän laitteen kuulokeliitäntään.

Konstikopassa® sovitin on paritettu luujohdekuulokkeisiin, jotta niitä voi käyttää kommunikaattorin kanssa. Sovittimen käyttö aiheuttaa kommunikaattorin välittämään ääneen aavistuksenomaisen viiveen, joka saattaa tuntua häiritsevältä normaalikuuloisesta kokeilijasta. heikkokuuloinen kommunikaattorin käyttäjä ei tätä viivettä todennäköisesti havaitse heikentyneen kuulon takia. Jos viive häiritsee liikaa, suosittelemme langallisten kuulokkeiden käyttöä kommunikaattorin kanssa. Konstikopassa® on mukana langalliset kuulokkeet kokeilua varten.

Älypuhelimen lisäksi Konstikopassa® on myös älytabletti. Siihen on ladattu myös erilaisia sovelluksia tietoon, peleihin ja kulttuuriin liittyen. Älytabletista löydät myös Konstikopan® käyttöön ja esittelyyn liittyvän sisällön (HUOM! tämä ominaisuus ei ole vielä testausvaiheessa 2025, vaan ohjeet löytyvät pelkästään täältä verkkosivuilta).

Älytabletti on usein sopiva laite henkilölle, jolle älypuhelin on liian pieni tai muuten hankala käyttää. Älytabletilla voi tehdä oikeastaan kaikki samat asiat kuin puhelimella ja lisäksi se toimii hyvänä korvaajana tietokoneen käytölle, jos ei tarvitse pitkiä tekstejä kirjoitella. Perus pankkiasiointi ja muu internetin käyttö on usein helpompaa tabletilla kuin puhelimella, ja tablettia on helpompi ja intuitiivisempi käyttää kuin perinteistä tietokonetta.

Konstikopassa® olevaa tablettia sanotaan tarkoituksella älytabletiksi, jotta etenkin ikääntyneet eivät sekoita sanaa lääketablettiin. 

D) Muistin tueksi

Älydosetti muistuttaa lääkkeenotosta oikeana ajankohtana. Siihen voidaan ohjelmoida kuusi eri lääkkeenottokertaa/vuorokausi. Laite hälyttää äänimerkillä ja puheella kun on aika ottaa lääkkeet. Se myös tunnistaa jos lääkkeitä yritetään ottaa väärään aikaan. Lisäksi laitteen voidaan asettaa SIM-kortti, jolloin hälytys saadaan siirrettyä matkapuhelimeen tai tarvittaessa asettaa hälytys menemään omaiselle/hoitavalle taholle, jos lääkkeitä ei ole ole otettu oikeaan aikaan.

Vuorokausikalenteri auttaa hahmottamaan mikä vuorokaudenaika on. Usein muistisairaan on vaikea tietää onko yö vai päivä. Kalenteri tukee itsenäistä selviytymistä ja auttaa pitämään päivärytmiä. Laitteeseen voi myös laittaa muistutuksia vaikka lääkkeiden otosta tai muista päivän tapahtumista.

Lyhytaika-ajastin antaa sähköä vain ennalta määritellyn pituisen ajan kerrallaan. Sitä voi käyttää esimerkiksi silitysraudan tai muun helposti päälle unohtuvan sähkölaitteen kanssa. Konstikopassa® oleva Airamin lyhytaika-ajastin voidaan asettaa olemaan päällä 15 minuutin jaksoissa yhteensä 75 minuutin ajan.Kytke ajastin pitorasiaan ja valitse painikkeella sopiva määrä 15 min jaksoja. Ajastin näyttää valoilla, kuinka monta 15 minuutin jaksoa on käytössä.

ESITTELY

Konstikoppaan voi tutustua omassa pienryhmässä, tai Kopan tuotteet voivat olla esillä messupöytä -tyyppisesti (huolehdithan, että tuotteet eivät tällöin jää valvomatta).

Pienryhmälle esittelyn voi tehdä myös eri tavoin. Alla on kuvattuna pari vinkkiä siihen, miten esittelyn voisi toteuttaa. Voit myös miettiä omalle ryhmällenne sopivan tavan tutustua Konstikoppaan.

Kaikkia tuotteita ei myöskään tarvitse esitellä tai ottaa edes mukaan esittelyyn. Esittelyt voi myös jakaa toisen henkilön kanssa puoliksi tai pyytää jopa osallistujia pareittain tutustumaan johonkin laitteeseen sekä sen ohjeisiin, ja sitten esittelemään sen muille.

Pöydällä on esillä pienteknologisia tuotteita. Pöydän ympärillä on seniori-ikäisiä henkilöitä, jotka tutkivat tuotteita.

VAIHTOEHTO 1
1. Levitä laitteet pöydille tai tasoille eri puolille tilaa, jossa kokoonnutte. Aseta laitteen viereen laitteen Tuotekortti
2. Kerro tilaisuuteen osallistujille mitä tilaisuudessa on tarkoitus tehdä esim. kahvittelun yhteydessä.
3. Esittele laitteet lyhyesti yksitellen siirtymällä laitteelta toiselle. Siitä miten laitteet voi esimerkiksi esitellä on myöhemmin tässä ohjeessa.
4. Vasta tämän jälkeen päästä tilaisuuteen osallistuvat tutustumaan eri laitteisiin yksin tai pienissä ryhmissä.
5. Tilaisuuden jälkeen täytä esittelijän palautelomake. Toivomme myös, että kannustat senioriosallistujia (mikäli ryhmässänne sellaisia on) täyttämään myös senioreiden palautelomakkeen. Palautelomakkeet löytyvät verkkosivun alkuosasta.

VAIHTOEHTO 2
1. Kokoontukaa istumaan esimerkiksi pöydän ääreen.
2. Istu itse sellaiseen kohtaan, josta kaikki näkevät sinut mahdollisimman hyvin.
3. Kerro tilaisuuteen osallistujille mitä tilaisuudessa on tarkoitus tehdä.
4. Esittele 1–2 laitetta ja laita ne kiertämään tutustumista varten osallistujille. Kun kaikki ovat tutustuneet laitteisiin, esittele seuraavat 1– 2 laitetta ja laita ne kiertämään.
5. Siitä miten laitteet voi esimerkiksi esitellä on myöhemmin tässä ohjeessa.
6. Tilaisuuden jälkeen täytä esittelijän palautelomake. Toivomme myös, että kannustat senioriosallistujia (mikäli ryhmässänne sellaisia on) täyttämään myös senioreiden palautelomakkeen. Palautelomakkeet löytyvät verkkosivun alkuosasta.

Tutustu myös kotona asumista tukevaan laiteoppaaseen

Älyä ja iloa teknologiasta. Teknologia ja laitteet ikääntyneiden arjen tukena.

Tammikuussa 2023 julkaistun oppaan tarkoituksena on kannustaa ikääntyviä ja vanhoja ihmisiä pohtimaan omia tämänhetkisiä ja lähitulevaisuuden tarpeita teknologiaan liittyen. Opas ei tarjoa yksityiskohtaisia tuote-esittelyjä, eikä myöskään ole kaiken kattava manuaali teknologian hankintaan. Julkaisusta löytyvien hakusanojen avulla lukija pääsee kuitenkin tutkimaan itsenäisesti aihepiiriin liittyviä tuotteita. Oppaan lopussa on lisäksi yleisiä vinkkejä, jotka auttavat teknologian hankinnassa aina omien tarpeiden kartoituksesta ostotilanteeseen saakka.

TOP